Напишете дума/думи за търсене

Две храни увеличават шансовете за зачеване

Фолиевата киселина е важна, както за зачеването, така и за правилното развитие на гръбнака и мозъка на бебето в първите етапи на бременността.

Без достатъчно фолиева киселина съществува риск от "спина бифида" (гръбначният мозък не успява да се затвори през първия месец на бременността). Ако не искате да пиете фолиева киселина на таблетки, можете да си я набавите като консумирате повече храни, богати на нея - зелени листни зеленчуци (спанак, броколи, къдраво зеле), грах, боб леща, цвекло и авокадо.

Всяка жена в детеродна възраст се нуждае от всекидневен прием на фолиева киселина, дори ако не планира бременност скоро. Фолиевата киселина е необходима за правилния растеж на клетките и развитието на ембриона. Макар да не е известно как точно защитава от дефекти на невралната тръба (ДНТ), ролята й във формирането на тъканите е съществена. Фолиевата киселина е свързана с производството на здрави и жизнени кръвни клетки и недостигът й е една от главните причини за анемия, особено при хора с бедна диета.

Недостигът на фолиева киселина се свързва освен с ДНТ и с други неблагополучия при бременността – мъртво раждане, преждевременно раждане, спонтанни аборти, недоносено дете, прееклампсия, отлепване на плацентата, хидроцефалия, заешка устна, вълча уста, синдром на Даун, умствено изоставане, сърдечни дефекти. Фолиевата киселина е необходима за образуването на ДНК, нужна за бързия клетъчен растеж в ранната бременност. Важна е и необходимостта от фолиева киселина за поправка и производство на РНК и ДНК. Дефицитът й може да доведе до намаляване на ДНК синтезата, и от там – на клетъчното делене. За повечето жени един лесен начин да са сигурни, че приемат достатъчно фолиева киселина е да приемат синтетична фолиева киселина на таблетки. В България основен източник за набавянето й се явява хлябът, чрез него се задоволява 50% от дневната нужда за организма.

Има някои неща, които мъжът ви също е добре да направи, ако правите опити за бебе. Партньорът ви трябва да увеличи приема на храни, богати на Витамин Е и цинк - сирене и боровинки. Изследвания сочат, че тези храни увеличават и възможността от забременяване почти четири пъти.

Според учени от университет в Нова Зеландия двойките, които искат да заченат дете, могат да намерят решение на проблема с мъжкото безплодие – повече храни, богати на витамин Е и цинк.

Вниманието им било фокусирано върху затрудненията, идващи по-скоро от мъжка страна. Около 20% от мъжете не могат да забременят съпругите/приятелките си. Безплодието при тях се появява, когато свободни радикали увредят ДНК-то и способността на сперматозоидите да оплодят яйцеклетка. Антиоксидантите, включително и някои хранителни вещества, спомагат за предотвратяването на проблема чрез стабилизиране на свободните радикали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ