Напишете дума/думи за търсене

3 фактора за успех на инвитро процедурите при „сложни“ случаи

За някои семейства раждането на бебе е лесно и естествено изживяване, докато за други се превръща в изпитанието на живота им. Повтарящи се спонтанни аборти, напреднала възраст, неуспешни инвитро опити, тежък мъжки фактор за безплодие, изчерпан яйчников резерв, имунологични проблеми могат да се окажат предизвикателства дори и за методите на асистираната репродукция.

Проф. д-р Джем Фичиджиолу, специалист по репродуктивна медицина от болници Acibadem в Турция, лекува сложни случаи на безплодие вече повече от 30 години. „Всеки специалист в областта на инвитро оплождането предпочита по-млади пациенти заради по-високата успеваемост. Но пациентите с намален яйчников резерв, напреднала възраст при жената или предишни неуспешни инвитро опити ми носят повече удовлетворение“, посочва той. Проф. Фичиджиолу е специализирал репродуктивна медицина и хирургично лечение на безплодие в Белгия, Великобритания и САЩ. В момента работи в Турция, една от топ дестинациите за медицински туризъм през последните години. В успешната си кариера е помогнал да се родят над 30 000 бебета на двойки от Турция, България, Румъния, Швейцария, Германия, Франция, Холандия, САЩ, Великобритания, Узбекистан, Казахстан, Молдова и много други. Твърди, че в ежедневната му работа средностатистическият инвитро пациент е около 30-годишна възраст, но делът на двойките в напреднала възраст постоянно нараства. По-зрялата възраст носи със себе си някои специфични проблеми и потенциални усложнения, които се нуждаят от специална експертиза. За всички тези двойки, които попадат в определението „сложни“ случаи, проф. д-р Джем Фичиджиолу посочва трите основни фактора за висока успеваемост на инвитро процедурите, които трябва да се имат предвид при избора на лекар и клиника, на които да се доверите.

Проф. д-р Джем Фичиджиолу
Проф. д-р Джем Фичиджиолу

Лекар с опит, който прилага новите техники

Проф. д-р Джем Фичиджиолу твърди, че винаги е мечтал да стане специалист по репродуктивна медицина, защото това е необятна за изследване област. Нови методи и техники се развиват всяка година. Някои от тях се доказват като успешни с времето, други се провалят. Успешният инвитро специалист трябва да бъде в течение на всички нови изследвания и развития, и как те могат да допринесат за успешно забременяване при по-сложните случаи. Така например: „Ако се фокусираме върху мъжкия фактор за инфертилитет, в такива случаи можем да приложим IMSI (микроскопско селектиране на сперматозоиди) или микрочип, за да подберем най-подходящите сперматозоиди за оплождане на яйцеклетките. За намален яйчников резерв можем да използваме някои техники за увеличаване на качеството и количеството на яйцеклетките, като например PRP или инжектиране на стромална съдова фракция (SVF) в областта на яйчниците“.

Освен това, важно е да се използва висококачествена хранителна среда, която позволява безопасно развитие на ембрионите. Инвитро с PGS (генетичен скрининг) се използва за селектиране на ембрионите с най-високи шансове за успех, особено при двойки с повтарящи се неуспешни опити. Понякога повтарящите се неуспехи имат връзка с имунологичен проблем. В такива случаи биха могли да помогнат някои орални медикаменти или лимфоцитна имунизация. Постоянно в областта на репродуктивната медицина навлизат нови инструменти за всеки етап от инвитро процедурата, а успешното им приложение зависи от опита и интуицията на специалиста.

Усъвършенствани лабораторни услуги

Успешното лечение на безплодие изисква висока експертиза и екипна работа. Лекарят по репродуктивна медицина е този, който определя лечебните протоколи, проследява пациентите и извлича яйцеклетките. Но тогава на помощ идва ембриологът, който трябва да оплоди най-добрите яйцеклетки и сперматозоиди, да отглежда и обгрижва ембрионите, и да извършва всички необходими лабораторни процедури преди осъществяването на ембриотрансфера. Проф. Джем Фичиджиолу нарича ембриологичната лаборатория „кухнята“ на инвитро процедурите, която наред с експертизата на лекаря е еднакво важна за крайния успех на лечението. Според него: „Технологичната обезпеченост и квалификацията на ембриолозите, които извършват лабораторните процедури, персонализират лечението и го следят отблизо, са ключови фактори за успех“.

В Acibadem например, в ембриологичната лаборатория работят едни от най-ярките специалисти в тази област, оборудвани с усъвършенствани технологии, които ежедневно работят по сложни случаи на безплодие при пациенти от цял свят. Те имат на разположение всички съвременни инструменти, които допринасят за успеваемостта на инвитро процедурите. Ембрионите могат да се отглеждат и наблюдават с ембриоскоп. Това е вид инкубатор, който осигурява най-добрите условия за развитие на ембриона и наблюдение посредством вградена камера, без да се налага изнасяне на ембрионите в нормална стайна среда. Техники, които изискват висока прецизност, се извършват с помощта на микроманипулатор – например асистирано излюпване (AHA), предимплантационна генетична диагностика (PGD) или интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI). Всички тези инструменти повишават успеваемостта при инвитро.

Индивидуален подход и лечение

„Всеки пациент има свой личен път, който да измине. Всеки случай на безплодие идва със своите предизвикателства и протоколът за лечение при един човек често е много различен от този при друг, дори да са на същата възраст“, посочва проф. Джем Фичиджиолу. Затова индивидуалният подход от диагнозата до лечението е от ключова важност. Така например, около 20% от пациентите са с т.нар. „неизяснен инфертилитет“. „Това означава, че не сме успели да открием никаква причина, която да възпрепятства забременяването“, обяснява проф. Фичиджиолу. За тази група от пациенти обаче има различни опции: „Ако жената е на възраст под 35 или 36 години, с добър яйчников резерв и партньорът ѝ е с добро качество на сперматозоидите, тогава им препоръчваме вътрематочна инсеминация (IUI). Но ако жената е над 36, инфертилитетът е с продължителност над 6 години и качеството на спермата не е добро, тогава незабавно преминаваме към инвитро оплождане“.

Някои двойки предпочитат лечение на безплодие, което е по-близко до естественото зачеване – с кратък протокол и минимална стимулация. Според проф. Фичиджиолу, този подход има някои предимства: по-малко време, по-малко лекарства и по-ниска цена. Но традиционната инвитро процедура, от своя страна, предоставя шанс за замразяване на ембриони за бъдеща употреба, тъй като се произвеждат повече яйцеклетки. Отново, правилният избор зависи от умението на лекаря да слуша, анализира и да предоставя индивидуални решения за своите пациенти.

Как всичко това засяга успеваемостта при инвитро

Една история от живия живот отлично илюстрира как новите технологии, съвременната лаборатория и индивидуалният подход се доказват като тайни оръжия за успех. Проф. д-р Джем Фичиджиолу от болници Acibadem разказва: „Тя беше на 46 години и имаше 5 неуспешни инвитро опита. Когато я видях за първи път, вече имаше значително намален яйчников резерв. Започнахме лечението с инжектиране на стромална съдова фракция за стимулиране производството на яйцеклетки в яйчниците. След това започнахме стандартна инвитро процедура, персонализирана, с PGS. Направихме трансфер на един нормален ембрион и тя забременя. Миналата седмица дойде новината, че е родила момче. Това е фантастично, като се има предвид възрастта ѝ: здраво бебе с нейна собствена яйцеклетка. Това наричам добри новини!“

За допълнителна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria