Напишете дума/думи за търсене

Да давам ли вода на бебето, докато го кърмя?

Не. Не трябва да давате на новороденото вода или захар.

Aко храните бебето си с мляко на прах, никога не го разреждайте с повече от необходимото количество вода, посочено на етикета. Вашето бебе ще получи цялата необходима хидратация от кърмата или адаптираното мляко. Дори когато набавянето на мляко от майката идва само през първите няколко дни след раждането, бебето получава коластра, която е достатъчна, за да бъде добре хидратирано.

Водата може да попречи на способността на малкото бебе да абсорбира хранителните вещества в кърмата или адаптираното мляко и тъй като може да го накара да се чувства сито, може да му попречи да се храни толкова, колкото би трябвало.

Даването на вода на бебе може също да причини водна интоксикация, сериозно състояние, което се случва, когато твърде много вода разрежда концентрацията на натрий в тялото, нарушавайки електролитния баланс и причинявайки подуване на тъканите. Това е необичайно, но сериозно, потенциално причинява припадъци и дори кома.

Ако малкото бебе се нуждае от повече хидратация - например поради пристъп на гастроентерит - лекарят може да препоръча електролитна напитка.

Може би сте чували за изследователи, използващи захарна вода за успокояване на бебета по време на имунизации. Въпреки че тази практика може безопасно да се използва по време на медицинска процедура, даването на захар на бебето у дома - независимо дали в опит да я успокои или да утоли жаждата, не е добра идея. Тя не се нуждае от вода, а захарта не е полезна за нея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ