Напишете дума/думи за търсене

Бебетата хълцат още от утробата

Да, хълцането е често при бебета под една година.

Бебетата дори хълцат в утробата - още през 21 седмица, което понякога тревожи бременните жени, но е напълно нормално.

Хълцането обикновено е безвредно и не е тревожно за бебетата. „Това е неприятност повече за родителите и не толкова за бебето“, казва Линет Мазур, професор по педиатрия в Университета на Тексаския здравен научен център в Хюстън. „Освен ако хълцането не пречи на ежедневните дейности - като сън или хранене, няма нужда да посещавате педиатър", добавя тя. Все пак има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се отървете от хълцането на новороденото.

Защо бебетата хълцат?

Хълцане се случва, когато диафрагмата (мускул в долната част на гръдния кош) се раздразни или стимулира. Мускулът се свива неволно - или чрез спазми, причинявайки засмукване на въздух в гърлото. С навлизането на въздуха гласовите струни бързо се затварят в отговор, произвеждайки звук на хълцане.

Експертите не са сигурни защо новородените са склонни да хълцат толкова много, но една от хипотезите е, че по този начин бебетата изваждат излишния въздух от коремчетата си. Въпреки че няма консенсус относно това какво точно причинява хълцане на бебето, възможностите включват:

Твърде много хранене - кърма, адаптирано мляко или друга храна

Хранене твърде бързо

Поглъщането на твърде много въздух

Как да намалим хълцане на бебето?

Има много теории за това как да се справите с хълцането на бебето. Въпреки че няма много научни доказателства за това, което работи най-добре, ето съвети, които някои родители намират за полезни:

Изчакайте хълцането да спре

Въпреки че може да е разочароващо, понякога това е всичко, което можете да направите. Хълцането обикновено изчезва след няколко минути.

Дайте на бебето си залъгалка

Смученето може да помогне на бебето да отпусне диафрагмата си. 

Оригване на бебето

За да намалите количеството въздух в корема на бебето, докато го храните, правете паузи, за да го оригнете. Ако кърмите, може да оригнете бебето си, когато смените гърдите. Ако бебето ви се храни с адаптирано мляко, направете пауза на всеки няколко минути за оригване.

Разтрийте гърба или корема

Помагайки на бебето да отпусне диафрагмата си, може да спрете хълцането.

Хранете бебето си

Бебетата с рефлукс понякога хълцат много. Може да ви помогнат кратките, чести хранения и държането на бебето изправено, след като се храни.

Не се опитвайте да лекувате хълцане, като стряскате бебето, натискате му очните ябълки, бутате фонтанела или дърпате езика, което е често срещано народно лечение в някои култури. Няма доказателства, че някой от тези методи работи и бихте могли да нараните бебето си.

Освен това не давайте на бебето си вода, за да се отърве от хълцането. Бебетата на възраст под 6 месеца трябва да пият само кърма или адаптирано мляко, а на по-големите бебета трябва да се дават много малки глътки вода само когато са жадни.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ