Напишете дума/думи за търсене

Ушите на детето са щръкнали! Ами сега?

Има две причини за появата на щръкнали уши. Едната от тях е по наследство. Детето, родено с щръкнали уши, има свой близък роднина със същия проблем.

В тези случаи трудно може да се повлияе върху състоянието на детето без хирургическа намеса. Понякога може да бъде и дефект в развитието, докато плодът е още в утробата. В такива случаи огъването може да се преодолее по-лесно с израстването.

Тъй като хрущялът на ухото е мек по време на първите шест месеца от живота на бебето, леката издатина често се изостря, когато ухото е огъвано многократно. Затова при кърмене майките следва да внимават за позицията на главата на детето им, за да избегнат евентуално огъване.

Един от най-популярните методи за лечение е поставянето на стегната лента върху главата на бебето. Тя трябва да е достатъчно широка за да обхваща плътно ушите и да ги държи прилепени назад, така че с времето да не бъде възможно огъването на хрущяла, докато той се развива. За да има видим резултат, носенето на такъв тип ленти трябва да започне още при първите съмнения за изпъкване и да продължи поне до навършване на 1 година.

Други ефективни средства са предлаганите в търговската мрежа лепенки и шини за корекция, чиято цел отново е хрущялът на ухото да бъде задържан максимално близо до тила. Те са безболезнени и не пречат на всекидневието на детето. Важно е обаче родителите да действат търпеливо, тъй като коригирането на този проблем отнема време. Ако обаче се вземат мерки навреме и се извършват постоянно, има голяма вероятност за пълно премахване на този естетически проблем.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ