Напишете дума/думи за търсене

Как да помогна на детето да се справя с емоциите си

 Tрябва да помогнем на децата си да се справят с емоциите си, като контролираме нашите. Ето как да държим под контрол чувствата си, докато помагаме на малчуганите да коригират поведението си.

Някои деца са по-чувствителни към коригирането на поведението си и колкото по-малки са те, толкова повече това може да изглежда като предизвикателство. Те все още нямат инструментите за управление на тази интензивност и свръх чувствителност, така че тя се проявява по неприятни начини. Разбирането на това как се развиват мозъкът и емоциите на детето ви може да ви помогне да получите инструментите за реакция по начин, който помага да се спре този болезнен цикъл.

Импулсен контрол

Необходима е много мозъчна сила, за да се управляват емоциите и поведението, докато контролът на импулсите едва съществува. Частта от мозъка, която контролира импулсите, фронталния дял, все още е в ранните стадии на развитие, което обяснява защо малките деца не могат да си помогнат сами със справянето с гнева например.

Емоционално развитие

Възрастта около 4 години е особено объркваща фаза за родителите, защото детето им може внезапно да направи много повече, отколкото би могло на 3 години, но все още има своите проявления на съвсем малко дете. Линията на развитие е доста извита, а не права към посока напредък. Въпреки всичко, което 4-годишните са усвоили, емоционалното развитие е особено неравно и сложно и дори по-неравномерно със силни и неприятни емоции.

Въпреки че детето ви все още няма способността да разбира напълно чувствата си, камо ли да ги изразява спокойно, то се чувства смутено и / или засрамено, когато му се правят забележки. То съобщава това чрез писъци и плач, защото не знае какво друго да прави с тези големи и силни чувства.

Преживяването на тези негативни емоции всъщност може да затрудни промяната на поведението, което може би е причината да сте затънали в цикъл, който усещате, че се влошава. Отрицателната емоция също може да попречи на ученето, защото емоционалната част на мозъка се активира, поемайки всичко останало. 

Прекъснете цикъла

Ето най-добрата част: Можете да направите някои промени, за да спрете цикъла! Промяната трябва да започне от вас, тъй като имате най-много умения. Имате напълно оформен, усъвършенстван мозък. Тъй като плачът и писъкът започват с порицание, опитайте тези съвети, за да коригирате поведението на детето си, започвайки от своето собствено.

Слезте до неговото ниво. Погледнете го в очите, за да привлечете вниманието му. Задържането на ръцете му или поставянето на ръка около него използва докосването ви, за да помогне на нервната му система да се почувства по-спокойна (известна като емоционална регулация).
Вие задавате емоционалния тон. Останете спокойни с равномерен глас, докато реагирате в две стъпки: съпреживейте неговите емоции и след това обяснете проблема. Този подход настройва детския мозък да се чувства разбран, което прави по-лесно за малчугана да реагира на проблема, вместо на вашата емоция.

Дайте му шанс само да коригира поведението. Например, ако е съборило стол или е хвърлило някои играчки, може да ги вземе. След известна практика детето може дори да успее да определи как да коригира собственото си поведение. Похвалете това, което детето е направило добре: "Наистина ми хареса как изслуша проблема, въпреки че се чувстваше разстроен/а. Страхотно се справи и благодарение на усилията ти можем да направим нещо забавно сега." Тази привързаност и похвала са като естествени награди, които ще помогнат на детето да иска да направи това отново, все по-често замествайки реакциите на писъци и плач с течение на времето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ