Напишете дума/думи за търсене

Детето не иска да стои в креватчето си. Какво да правя?

Всяко дете понякога има проблеми с лягането и престоя в креватчето. Както и всеки родител добре познава момента, в който малчуганът измисля причина по няколко пъти само и само да стане.

Ако детето ви се съпротивлява да легне, попитайте я защо това се е превърнало в проблем. То може да идентифицира разумна причина, не си мислете, че непременно е каприз. Може би не е уморено достатъчно или пък се страхува от тъмнината. Повече физическа активност, премахване на захарта от менюто или успокояване на страховете може да помогне.

Създайте режим. Повечето деца реагират добре на строгата рутина преди лягане. Нека детето ви има някакъв контрол върху процеса и оформянето му, за да се усеща значимо. Много родители правят грешката да позволяват на децата си да си лягат по-късно няколко пъти в седмицата, но това може да доведе до поведенчески проблеми в бъдещето. Поставете точни правила и час за лягане, за да се предпазите от това. Децата имат нужда от ред в своето ежедневие, включително и със съня. Така по-лесно ще спазва наложените правила.

Ограничете времето на екрана, компютърната игра и енергичните занимания около час преди лягане, тъй като тези неща обикновено дразнят децата, вместо да ги успокояват. Навсякъде по света основният процент проблеми със съня при децата се дължи на телевизията и компютрите. Докато гледат телевизия или играят на компютъра мозъкът на децата се превъзбужда и това води до по-трудно заспиване. Няма как напълно да предпазите детето си от всички модерни технологии, но не му позволявайте да гледа телевизия или да играе на компютъра вечер точно преди лягане, за да не се превъзбужда.

Вашето дете може да предпочете да му четете след баня или преди лягане или просто да се сгуши с любимата си играчка, докато му говорите. Разговорът е чудесен начин да наваксате и идеално време за малчугана да се разтовари от онези грижи, които може да го държат буден.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ