Напишете дума/думи за търсене

Как да проследя овулацията?

Жената овулира в продължение на 12 до 24 часа по време на всеки менструален цикъл.

Овулацията се случва, след като вашият лутеинизиращ хормон (LH) се покачи, водейки до това зряла яйцеклетка да напусне матката и да се придвижи по маточната тръба. Яйцеклетката оцелява 12-24 часа, след което се разпада в маточната лигавица и се отделя с менструалния цикъл. Ако обаче сперматозоидът оплоди яйцеклетката преди да се разпадне, тя може да се прикрепи към лигавицата на матката и да формира бременност.

Колко време трае вашият фертилен прозорец?

Важно е да се отбележи, че овулацията не е единственото време, в което може да настъпи бременност.  Сперматозоидите могат да живеят най-малко пет дни в женския репродуктивен тракт. Следователно можете да забременеете от акт пет дни преди овулацията до 24 часа след овулацията, тъй като яйцеклетката може да оцелее 24 часа.

Ако се опитвате да забременеете, правете секс често по време на този шестдневен „плодороден прозорец“, когато спермата и яйцеклетката имат най-голяма вероятност да се срещнат. Много двойки се опитват да се насочат към овулацията, когато се опитват да "забременеят", а когато правят това, понякога пропускат "плодородния си прозорец“. Имайте предвид, че шансовете за забременяване са особено големи в деня на овулацията и три дни преди това.

Кога настъпва овулацията?

Като цяло жените овулират приблизително 14 дни преди менструалния си цикъл. Например, жена с нормален цикъл с продължителност 28 дни, вероятно ще овулира на 14 ден, а плодородният й прозорец ще бъде дни 9 - 14. По същият начин, ако нейният цикъл продължи 30 дни, овулацията вероятно ще настъпи на 16 ден, а плодородният прозорец ще обхване дни 11 - 16. Всяка жена обаче овулира по различен начин, така че тези указания няма да бъдат напълно точни.

Повечето аптеки предлагат тестове за овулация. Можете също така да откриете овулацията, като изследвате цервикалната си слуз (тя се разтяга като яйчен белтък по време на овулация) и измервате базалната си телесна температура (тя леко се повишава по време на овулация). 

Жената овулира само веднъж за менструален цикъл. Въпреки това, рядко жената може да освободи повече от една яйцеклетка по време на овулация. Ако яйцеклетките са оплодени, това може да доведе до близнаци.

Също така има шанс жената изобщо да не овулира - обикновено поради основните състояния - като синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ). Не можете да забременеете, ако не овулирате, затова говорете с вашия лекар, ако се притеснявате. А също така, ако не можете да забременеете след една година опити (или след шест месеца опити, ако сте на възраст над 35 години).

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ