Напишете дума/думи за търсене

Сънят е сред най-важните неща за развитието на бебето

Не подценявайте значението на съня за правилното развитие на бебето.

Изследвания показват, че физическото и психическото развитие се осъществява, когато децата спят - както през нощта, така и през деня. Достатъчната почивка води до по-малко суетене и раздразнителност. За да се възползвате максимално от времето, е важно е да установите график и да се придържате към него. Колкото по-точно определено е времето на детето за сън, времето за събуждане и лягане, толкова по-вероятно е вътрешният му часовник да работи безпроблемно и да заспи по-бързо и по-лесно.

Изберете време за дрямка, което отговаря на графика на детето ви. Помислете за деня му и се опитайте да определите времето за сън логично. Наблюдавайте бебето си за около седмица и вижте дали всеки ден има сходен модел. Ако е така, просто следвайте насоките на бебето си, но ако не, трябва сами да изберете времето за дрямка, за да избегнете проблемите със съня през нощта.

Също така е важно да се научите да разпознавате сигналите на умораз Точно като нас, бебетата започват да нервничат или да търкат очите си, когато се уморят. Те често се прозяват или се дърпат за ушите. Сигурен знак, че бебето ви се нуждае от почивка е силното раздразнение.

Важно е бебето да спи в собственото си легълце всеки път, защото това ще му помогне да свърже креватчето със съня, което е важно за подпомагането му да спи през нощта. Ако бебето ви трябва да дреме извън креватчето си, накарайте го да спи с предмети, които ще му напомнят за обичайното му легло.

Вредно ли е да нарушите вече изградената рутина? Въпреки че не искате да станете роб на навиците за сън на детето, експертите казват, че е полезно да поддържате последователна рутина. Това обаче не означава, че не можете да се откъснете от графика, когато сте далеч от дома или когато имате специални планове. Ако детето ви е добре отпочинало, пропускането от време на време на дрямка за рожден ден или излет няма да създаде проблеми.

Поддържайте бебето си активно през целия ден. Ангажиращите дейности и чистият въздух ще уморят бебето преди дрямка. Но и не прекалявайте! Не бива да го оставяте да се преуморява. Това често е проблем, ако бебето ви е около по-възрастен брат или сестра, който вече не спи през деня. Не забравяйте, че по-големите братя и сестри понякога държат по-малките деца да играят по-дълго, отколкото би трябвало.

Ако пък имате проблеми с приспиването на бебето, можете да му направите топла вана, малко масаж или разтриване на корема. Понякога възпроизвеждането на тиха музика или бял шум, като дъжд, може да бъде успокояващо. Люлеенето и гушкането може да бъде полезно за бебетата, а отпускащо и приятно за родителите.

Когато бебето ви започне да спи по-дълго през нощта, щв се нуждае от по-малко дремки през деня. Не е здравословно да го оставяте да спи повече от два или три часа наведнъж, тъй като това може да повлияе негативно на съня през нощта.

Помислете за графика 2-3-4. Много експерти препоръчват подхода 2-3-4 за бебета, които се нуждаят от две дремки през деня. Действа чрез постепенно увеличаване на времето между заспиваниятя през целия ден: два часа да останете будни преди първата дрямка, три часа между първата и втората дрямка и четири часа преди лягане. Основната полза е, че графикът 2-3-4 създава предвидима рутина за родители и бебета, което води до по-плавен график.

СНИМКА: Image by studioredcup on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ