Напишете дума/думи за търсене

Развитието на моето дете: 6 години и половина

Играта на вашето дете започва да включва все повече компоненти.

На тази възраст то често разиграва идеи, на които се е натъкнало в училище или в медиите. Например, може да се окаже, че сервирате вечеря на водолаз, рок звезда или дори на министър-председателя!

Тъй като детето ви е по-добрo да контролира собственото си поведение и емоции, се справя с игри, които включват правила, както с победи, така и със загуби. То също обича да се сприятелява. Приятелствата дават на децата чувство за принадлежност и им помагат да научат и практикуват основни социални умения като споделяне и преговори. Те също така могат да бъдат предизвикателство. Понякога приятели може дори да изоставят детето ви. Повечето от взаимоотношенията му ще бъдат положителни, но внимавайте за признаци на тормоз.

Децата искат да угодят на важните възрастни в живота си, като родители и учители. Така че може да забележите, че да прави нещата по „правилния начин“ става много важно за отрочето ви. От друга страна - понякога то може да изглежда прекалено самоуверено. То също така лесно ще се смущава и ще е чувствително към възгледите и вярванията на други хора. На тази възраст малчуганите се учат на емпатия. Може също да забележите, че детето ви е по-наясно с новините за бедствия и тревожните събития. Това нарастващо осъзнаване може да предизвика известно безпокойство и страх, така че говоренето на трудни теми ще му помогне да осмисли нещата.

На 6 години и половина децата разбират много по-добре връзката между причина и следствие. Те започват да виждат как действията им влияят на други хора, въпреки че понякога все още изглеждат егоцентрични. Паметта също се подобрява и отрочето ви може да групира предмети по размер, форма и цвят. Разбира добре числата и може да решава прости математически задачи - като събиране и изваждане.

Бъдете готови за много въпроси, докато продължава да изследва света. То ще прави малки експерименти, за да види как работят нещата - например да напълни тоалетната със сапун и да я изплакне, само за да види какво се случва. На тази възраст се случват много неща, така че не се учудвайте, ако се разсейва лесно и забравя малките молби и указания от вас.

В тази възрастова група децата могат да следват по-сложни указания и да използват езика, за да изследват своите мисли и чувства. Те научават нови думи най-вече чрез четене или филмчета. Вече умеят да водят по-дълги и сложни разговори и вие трябва да можете да разбирате цялата му реч.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ