Напишете дума/думи за търсене

Намажете великденските яйца с алкохол, за да бъдат ярки

За християните яйцето символизира новия живот, който е възможен чрез Христовото Възкресение. Традицията на боядиване се разпространила в християнския свят като начин да се отбележи празникът Великден.


В предхристиянските времена празнуващите пролетта култури, като германците, славяните и келтите, често практикували боядисване на яйца като символ на обновяващата се природа и плодородието.

Много хора се питат - как се постига ярък и наситен цвят на яйцето?  За целта е най-добре да използвате яйца с бели черупки. Така боята ще придобие по-ярък цвят. За да не се спука черупката по време на варене и боята да "прилепне" равномерно, трябва предварително да ги извадите от хладилника и да добавите лъжица сол към врящата вода. 

Преди боядисване е необходимо да изплаквате отново яйцата. Намокрете парче плат с алкохол и ги забършете с него преди боядисването. Това гарантира равномерно и плътно прилепване на боята, както и ярък и наситен цвят.

При боядисване е по-добре да използвате чаши за еднократна употреба. За да не изцапате ръцете си, можете да използвате латексови ръкавици. При изваждането от разтвора използвайте отделна лъжица за всеки цвят.

СНИМКА: Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ