Напишете дума/думи за търсене

Какво се прави с червеното яйце от миналата година?

За Великден първото боядисано яйце трябва да е в червено, тъй като цветът символизира Христовата кръв и саможертва за спасението на човечеството.

Според народните вярвания именно този цвят гони злите сили и носи здраве и късмет в дома. С първото червено яйце се натриват бузките на децата и се изписва кръст върху челата им от най-стария член на семейството за здраве през годината. След това се оставя на иконата в дома, за да го пази от болести и беди. Това яйце се нарича Велико и се пази до следващия Великден. Какво обаче се прави с него на следващата година според православната вяра и традиции и обичаи?

Счупва се точно на Велики четвъртък, за да се предскаже каква ще е новата година. Ако яйцето се е съхранило цяло през годината и не мирише лошо, когато го счупите, мир, спокойствие и здраве ще има в дома ви до следващия Великден. Ако черупката е останала празна – празна ще е и къщата.

В някои части на страната се изхвърля в реката. Водата се счита за символ на оттичане на всичко лошо и начин за пречистване. Изхвърляйки го в течаща вода, вие отмивате злото и отваряте вратите на дома си за здравето и късмета.

В други части на България старите хора имат традиция да заравят в градината за плодородие и берекет това първо червено яйце от предходната година. Различните традиции включват изгаряне на яйцето, хвърлянето му през рамо или изхвърлянето му по време на проливен дъжд в населени места, които са далеч от река.

СНИМКА: Photo by Ch P on Unsplash

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ