Напишете дума/думи за търсене

Какво да хапвам, когато се опитвам да забременея?

Уверете се, че включвате достатъчно протеин, желязо, цинк, Витамин С и Витамин D в диетата си

Преди да стигнем до момента, в който се опитваме да забременеем, всичко изглежда толкова просто: "работите за бебе - забременявате". Невинаги обаче се получава така лесно и много жени изпадат в ситуацията да нямат никакви здравословни проблеми, но просто зачеването да не се случва. Тогава започвате да се чудите какво можете да направите, за да повишите шанса си за забременяване? Освен понижаването на стреса и ограничаване максимално на мислите за това, бихте могли да хапвате и някои храни, които се считат за много полезни за плодовитостта, както и да избягвате други, които пречат. 

Уверете се, че включвате достатъчно протеин, желязо, цинк, Витамин С и Витамин D в диетата си. Недостигът на тези хранителни вещества води до удължен менструален цикъл и следователно липса на овулация. Когато се лишавате от тяг е по-висок и рискът от спонтанен аборт. Посъветвайте се със своя  лекар кои са мултивитамините, които трябва да приемате всекидневно.

Не забравяйте да ядете

храни, богати на протеини

Такива са месото, рибата, нискомаслените млечни продукти, яйцата и бобът.

Пазете се от пестицидите в зеленчуците. Химичните вещества, използвани за убиване на насекоми и плевели, водят до намаляване на мъжката плодовитост и могат да повлияят на женската плодовитост чрез инхибиране на функцията на яйчниците и нарушаване на менструалния цикъл.

Бъдете внимателни и за напитките, които приемате.

Алкохолът намалява

способността за

забременяване

Освен това може да навреди на развитието на плода, когато е в големи количества. Къде се крие причината? Алкохолните напитки променят нивата на естроген, което може да попречи на имплантацията.

Кофеинът също не е особено полезен в периода на опитите за забременяване. Някои специалисти твърдят, че той влияе на хормоналните нива в женския организъм. Ако не можете да се откажете съвсем от горещата напитка, се постарайте да се задоволите само с една чаша на ден. 

Стойде далеч и от никотина. Цигарените токсини не само повреждат яйцеклетките, но и пречат на процеса на оплождане и имплантация. Ако някога ви е трябвала достатъчно добра мотивация да спрете с никотина, то мечтата за забременяване е най-добрата такава. Разбира се, хиляди жени забременяват, докато пушат. А също и успяват да износят плод, въпреки че пушат през бременността. Това обаче не бива да ви успокоява, защото е изключително вредно. Така че, ако не успявате да забременеете, изхвърлете първо кутията с цигари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ