Напишете дума/думи за търсене

Как смартфоните променят отношението ни към децата?

Вероятно всяка майка е проверявала поне за кратко смартфона си, докато се грижи за детето си.

Умните телефони дават възможност за малки бягства от монотонното ежедневие, правят го по-лесно с бързото намиране на информация и споделянето на опит в социалните мрежи. Но според ново проучване на Списанието за развитие и поведенческа педиатрия употребата на смартфони от родители е причина за нарастващо напрежение и стрес в много домакинства, съобщава австрийското издание Miss Mum.

Защо? Колкото повече границите между работа, социален живот и семейство избледняват, толкова повече се чувстваме на няколко места едновременно – докато трябва да се фокусираме основно върху връзката с децата си.

В проучването са участвали 35 родители. Повечето от тях се оплакали, че връзката със смартфона им нарушава усещането за семейство. Много от запитаните признали, че реагират изнервено към децата си, когато преди това са прочели лоша новина или са получили имейл от работата. Когато децата предизвиквали вниманието на родителите си, които били загледани в мобилното устройство, отговорът е бил агресивна реакция .

Според експертите родителите срещат затруднение в намирането на баланс между времето за семейство и мобилните приложения.

„Много по-трудно е да се балансира между ролята на мама и другите аспекти на живота, когато границите са толкова размити”, посочват изследователите и съветват, когато чувстваме, че вниманието ни е разпръснато в различни посоки, да се замислим, че може би е време са си самопоставим граници.

Превод и редакция Джейн Димитрова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ