Напишете дума/думи за търсене

Ген. Мутафчийски: Три деца са с положителни проби за коронавируса

Ген. Венцислав Мутафчийски КАДЪР: БНТ

Ключово е социалното дистанциране и самоизолирането

Няма кой да погребе починалата в "Пирогов" жена, близките й са под карантина

Възстановени от заболяването са 70 хил. В Китай регистрираха само 21 случая вчера, това е безпрецендентно, в Европа все още няма дори задържане на случаите. Това съобщи генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на брифинг.

"Докладвахме за динамичната обстановка и предприемащите се мерки в Европа. Неведнъж съм казвал, че още на 3 март СЗО оцени, че единствените правилни мерки са мерките на Китай и се препоръчва да бъдат реплицирани. Ключовата дума е социалното дистанциране и самоизолирането", каза още той.

"Причината за разрастването на епидемията на една фамилия у нас е едно празненство с 24 човека", каза Мутафчийски.

"Говорих с дъщерята на починалата 3 пъти вчера. Починалата жена няма в момента кой да я погребе, защото всички са под карантина", каза още той.

"Няма нови положителни проби от обявените вчера 23. Всички контактни лица са издирени от РЗИ. Те са идентифицирани и предупредени. Засега може да си позволим лукса да настаняваме здрави хора. Но по-нататък какво ще става. Ако запълник болниците със здрави преносители, ще сринем системата. Трябват механизми по контрол на болните или здравите в карантина. Няма такива към този момент", каза още той.

"Когато се ограничат социалните контакти това със сигурност забавя заразата. Ние се намираме в подножието на тази криза", каза още Мутафчийски.

"Приетият пръв в "Пирогов" мъж е в тежко, но стабилно състояние. Придружителката на първата приета във ВМА е с двустранна пневмония, не изисква интубация", каза той.

"И деца се заразяват, никой не е казал, че не се", добави Мутафчийски.

"Доколкото знам няма напуснали лекари. Аз като хирург не мога да лекувам инфекциозно болни. А в извънредни ситуации в цял свят хирурзи се грижат за тези болни. Още в началото изменихме длъжносни характеристики, за да можем да подготвим този стационар. Инфекционист ще бъде само на консултативен принцип, основно се грижат лекарите от Бърза помощ. Това може да ви се струва дребен проблем, но не е. В такава критична ситуация не всеки проявява доблест и себеотрицания. Живеем в законова държава, трябва всичко да бъде изпипано. Трябва да се дадат правомощия на орган в държавата, който да може да реагира по съответния начин. Щабът не е политически орган, няма да се занимава с това", каза той.

"Политиците проявяват зрялост в критични ситуации. В България всички вече са мобилизирани в тази история, в която сме въвлечени. Гражданите реагират адекватно, не се събират на обществени места. Артистите казват: Дори да ни разрешите, няма да изнасяме спектакли. Това е събуждане на правилните усещания. Не се колебая, че ще има правилно разбиране. Детайлите не са ми ясни, но посоката е вярна", каза той.

"Имаме заразени три деца - на 4, 7 и 11 години в болниците, които ви съобщих. Те не са болни, нямат симптоми, те са контактни лица. Дали са положителни проби. Положителните ще си седят под карантина вкъщи, само ако имат симптоми с над средно-тежно състояние ще са в болници. 2 деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница", каза още той.

"Колко маски видяхте ушити. Една хирургична маска е 10 пъти по-ненадеждна от 1 ушита. Аз имам трети разряд по шивачество и мога да си ушия за три минути една такава маска", каза Мутафчийски. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ