Напишете дума/думи за търсене

Зъбчето се клати, но не пада

Сроковете за пробив на зъбите се разпростират в доста широки граници.

Не можете да направите нищо, за да стимулирате растежа им, но обикновено тези на долната челюст поникват по-рано от тези на горната. При млечните зъби разликата между появата на горните и долните е около 2-4 м, а при постоянните – от половин до една година. Ето и отговорите на някои въпроси, които вероятно си задавате.

Зъбчето се клати, но не пада

Когато постоянният зъб започне да излиза, той стопява корена на млечния и той пада. Много често това става на етапи и понякога разклатеният зъб стои с месеци, преди да падне. Не се тревожете. Щом процесът е започнал, новият зъб ще изникне.

Зъбчето излиза накриво

Възможно е постоянният зъб да излезе малко по-навътре в устата или по-навън към устната, а млечният да продължава да стои на мястото си. Обикновено родителите мислят, че млечният пречи на постоянния зъб и затова излиза „накриво“. Млечните зъби не пречат на никненето на постоянните. Но ако зародишът на постоянния зъб е позициониран малко встрани, при излизането си не стопява корена на млечния зъб и затова двата зъба стоят един до друг.

В такъв случай не се налага отстраняване на млечният зъб. Изваждането му няма да помогне на постоянния да заеме по-добра позиция. Необходимо е да се махне, само ако млечният зъб пречи на дъвченето, говора или пък на красивата усмивка на детето.

Има ли достатъчно място?

Постоянните зъби не могат да се подредят перфектно в детската уста. Те са създадени за челюстите на възрастен човек. Понякога няма достатъчно място за тях в момента на появата им. Ако пробивът на зъбите върви в синхрон с растежа на челюстите, тогава зъбите се подреждат хармонично. Много често обаче двата процеса се случват по различно време. Първо тръгват зъбите и месеци след това се отваря достатъчно място за тях. Или пък челюстта нараства, млечните зъби се разреждат, а постоянните още ги няма.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

 Какво е липсващ зародиш?

Понякога се случва да няма зародиш на някой от постоянните зъби. В такъв случай е важно да се полагат правилни грижи за млечния зъб, който се намира на това място, за да може зъбът да се запази възможно най-дълго. Това е още една причина да се грижите за млечните зъби на децата си, не ги пренебрегвайте с идеята, че „те ще се сменят“.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ