Напишете дума/думи за търсене

Съобразете графика на детето с възрастта му

Създаването на режим за хранене, спане и игри може много да улесни живота с вашето бебе. Но от къде да започнете? 

1. Приучете бебето към режим за сън

Режимът на сън е най-важната рутина, която трябва да установите при правенето на график. Първите месеци няма да имате възможност за налагане на този график, но след втория може вече да пробвате. Придържайте се по-скоро към режима: топла баня, пижама, хранене и гасене на осветлението. Добре е, когато храненето подканва новороденото към сън през първите месеци, но след 3-4 месец е добре да го поставяте в легълцето будно, за да се научи да заспива само, за да не прави асоциация "хранене - сън".

2. Научете бебето да различава нощта и деня

Много беета бъркат нощта с деня и спят по цял ден, ококорвайки се чак вечер. Да различава деня и нощта е първото и най-важно нещо, на което трябва да го научите. През деня дръжте къщата светла. През нощта правете точно обратното – приглушете всички светлини. Не говорете на бебето, докато го храните вечер. Нека разбере, че нощта е за спане, а денят – за игри.

3. Научете намеците на вашето бебе

Сайтове, книги и други родители могат да ви помогнат да намерите точния график за вашето бебе. Но вашето дете си остава най-важният показател. То ще ви показва какво му трябва и кога. Само трябва да се научите да разчитате неговите намеци и знаци.

За да научите знаците на бебето, се изисква време и търпение. Но ще видите, че с усилие и последователност се получава. 

4. Направете така, че графикът на бебето да е на първо място

Ако окуражавате вашето бебе да спазва график или го наблюдавате, за да разберете кой е най-добрият вариант за него, е добре да поставите режима му като приоритет поне за следващите две седмици. Избягвайте да нарушавате графика с ваканции, хранене навън и излети, които нарушават времето за сън.

Веднъж наложите ли модел за хранене, спане и игра, промяната на тези неща в един или два случая няма да променят вече изградения навик. Но е добре да се придържате към графика колкото се може повече, за да може детето да свикне.

5. Очаквайте промени, докато бебето расте 

Вашето детенце постига толкова много още през първата година. То е утроило своето тегло и вече може да сяда, да пълзи, дори да ходи.

Докато расте или опитва да постигне нещо ново, е възможно да се отклони от своя график. Може да е по-гладно от обикновено, да има нужда от повече сън или да се върне към среднощните ставания. Не се притеснявайте. Бебето може да ви подсказва, че е готово за промени в рутината.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

6. Не очаквайте съвършенство

Графиците на други родители могат да ви оставят с впечатлението, че режимът на вашето бебе ще е като по часовник. И въпреки че бебетата обичат постоянството, може да очаквате промени всеки ден.

Понякога бебето може да пропусне дрямка, да иска още едно хапване или да се събуди преди зазоряване. Освен това ваканциите, по-големите братя и сестри, вечерите с приятели ще засегнат по някакъв начин и живота на детето. Важното е бебето да получава съня, храната, играта, грижите и любовта, от които има нужда, за да може да расте здраво и щастливо.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ