Напишете дума/думи за търсене

Стара притча за тъжния Дядо Коледа

Всички играчки, с които традиционно украсяваме елхата си на Коледа, имат своя забравена във времето история.

Една стара притча разказва за тъжния Дядо Коледа, който в навечерието на празника почукал на прага на младо семейство и от сърце помолил родителите да чуят, запомнят и разкажат легендата за играчките децата си, за да знаят, че те са символ на добрина, любов и благодарност.

Зеленият цвят на елхата, казал той, символизира голямата надежда на човечеството, а острият й връх, насочен към небето, показва посоката на човешката мисъл.
Звездата, която поставяме на върха на дръвчето, представлява небесния знак на обещаното отдавна: "Бог обеща да дари света със Спасител, а звездата бе знак, че обещанието е изпълнено".

Много хора слагат и свещи по елхата, с цел да напомнят, че "Христос е светлината на света". "Когато виждаме запалената свещ, си спомняме за този, който измества тъмнината”, завещал Добрият старец.

Венецът символизира вечната природа на любовта, защото истинската любов е безкрайна и винаги жива.

Ангелите са вестители на добрата новина за раждането на Спасителя. Техните песни призовават за мир и любов между хората на земята.

Камбаната трябва да върне хората в прегръдките на вярата.
След като разказал са символите на традиционните украси, Дядо Коледа закачил малък подарък на елхата и го нарекъл: "Бог така възлюби света, че му даде своя единствен Син, а ние сме благодарни за неговия несравним дар. Мъдреците се поклониха пред святото дете и го дариха със злато, тамян и смирна. Нека поднасяме подаръци в духа на мъдреците".

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ