Напишете дума/думи за търсене

С бебе на море - какво трябва да знаем?

Първите дни бебето трябва да се адаптира към морския климат. Колкото и да сте развълнувани да “запознаете” мъника с морето, по-добре изчакайте два-три дни. 

В никакъв случай не го потапяйте веднага във водата. Това ви гарантира различни хрнителни разстройства, обриви и дори температура. Имайте предвид, че бебешкият организъм все още е твърде крехък и има нужда нещата да се случват плавно. Ето защо действайте по-бавно и ще сте спокойни и вие, и детето ви.

След третия ден,смело може да вземете мъника с вас на плажа. Трябва обаче много да внимавате за слънчевите лъчи. Дори да използвате лосион с висок слънцезащитен фактор, имайте предвид, че бебешката кожа е много нежна и може да изгори и под чадъра. Часовете, в които е препоръчително да заведете детето на плажа, са между 11 и 16 и детето трябва да е облечено с нещо леко. Вече може да добавите и басейнче с морска вода, в която то да се забавлява на воля.

Задължително е, когато пътувате с бебе на море, да заредите аптечката с всички необходими лекарства, които е възможно да ви потрябват. Все още крехкият детски организъм по-лесно се поддава на възпаления. Съответно трябва да сте се снабдили с лекарства срещу температура и болки, срещу повръщане, диария, обезводняване, мехлеми за различни травми, противоалергичен сироп. Разбира се, ако пропуснете нещо, може да си го вземете от аптеката в съответния курорт. Но задължително се посъветвайте с педиатъра си преди пътуването.

Възрастта на бебето е важен фактор. Новородено или дете под шест месеца обикновено не трябва да бъдат излагани на директна слънчева светлина. Техната кожа е много чувствителна и подложена на по-висок риск от слънчево изгаряне. По-големите бебета имат по-устойчива кожа, но все пак трябва да се внимава и да се предприемат предпазни мерки.

Ето някои заключителни съвети за първото море на бебето:

Избягвайте директната слънчева светлина: Под директната слънчева светлина бебето може да се изгори или прегрее бързо. Търсете сянка под чадър или шатра. Използвайте слънцезащитен крем с висок фактор на защита, бански със защита и шапка, която да пази главата на бебето.

Използвайте подходяща хидратация: Уверете се, че бебето приема достатъчно течности, особено при по-горещи температури. Предлагайте му вода по-често от обичайното.
Опитайте се да избягвате най-горещите часове на деня: Слънцето е най-силно между 10:00 и 16:00 часа. Ако е възможно, избягвайте този период и излагането на слънце.
Защитете бебето от пясъка и вятъра: Увийте го с леко и дишащо покривало, за да го предпазите от прясно духащ пясък и вятър.


Наблюдавайте бебето непрекъснато: Винаги трябва да наблюдавате малчугана, докато сте на плажа. Бъдете внимателни за признаци на прегряване, изгаряне от слънце или други необичайни реакции.

Не забравяйте, че тези съвети са общи и може да има индивидуални фактори, които трябва да бъдат взети предвид във вашия конкретен случай.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ