Напишете дума/думи за търсене

Могат ли бебетата и децата да приемат пробиотици

Пробиотиците са набор от добри бактерии (живи микроорганизми), които оказват благотворно влияние върху здравето на стомашно-чревния тракт.

Знаем, че имат положителен ефект при възрастните, тъй като допринасят за доброто храносмилане, подсилват имунната система, предпазват от появата на диария и запек и дори участват при намаляване на теглото.

Когато става дума за малките обаче, голяма част от родителите се питат могат ли да се приемат от деца и от каква възраст може да се дава пробиотик за деца и бебета.

В този материал ще се опитаме съвсем накратко да отговорим на някои от най-често задаваните от родителите на мъници въпроси, като се надяваме да сме от полза.

Подходящи ли са пробиотичните добавки за малки деца?

Пробиотиците за бебета и деца се считат за безопасни за прием от малките.

Все пак нашият съвет е да се консултирате с вашия педиатър, който да ви насочи към подходящия бактериален щам или марка пробиотик за деца, който би бил най-полезен за детето ви.

От каква възраст могат да се приемат?

Пробиотичните добавки могат да се приемат от деца на всяка възраст, в това число и от кърмачета.

Разбира се, отново напомняме, че е препоръчително да се консултирате с вашия педиатър, който да ви препоръча както подходящия пробиотик за деца и бебета, така и да ви даде съвет дали да се спрете на пробиотик на капки, прахчета или капсули.

Педиатърът ви ще определи и точната дозировка според възрастта на малчугана.

Кои са основните ползи от пробиотиците за бебета и малки деца?

Както споменахме по-горе, пробиотиците поддържат имунната система в добро състояние и запазват чревната микробиота.

Но освен това те са много полезни за малките и при някои специфични случаи.

При колики

Близо 20% от бебетата в определен момент страдат от т. нар. колики, които се изразяват в стомашно-чревен дискомфорт, който, от своя страна, се проявява като силен и продължителен плач.

Изследванията показват, че бебетата, които приемат пробиотик за деца, преминават през периода на коликите много по-бързо и леко и плачат значително по-малко.

За предотвратяване на диария

Един от най-честите симптоми за дебалансирана чревна микробиота е диарията.

При кърмачетата и малките деца причините за нейната появява могат да са многобройни - от хранително отравяне до гастроентерит, ротавирус и дори до най-обикновена настинка.

Пробиотикът за деца и бебета е от голяма полза, тъй като укрепва и подпомага регенерацията на чревната микробиота на малчуганите.

След прием на антибиотици

Продължителният прием на антибиотици може да доведе до намаляване на полезните бактерии в червата. А това, от своя страна, може да доведе до проблеми с храносмилането и диария.

Приемът на пробиотик за деца след приключване на антибиотичната терапия помага за възстановяването на баланса в червата.

За подпомагане на имунната система

При децата, както и при възрастните, когато има дисбаланс на чревната флора, способността на организма да се бори с инфекциите е намалена.

Употребата на пробиотик може да подсили имунната система чрез реколонизиране на добри бактерии. А това, от своя страна, позволява на организма да се бори по-ефективно срещу бактериите и вирусите, отговорни за настинката, ангината и други вирусни заболявания през зимата.

Това може да бъде полезно, особено ако децата посещават ясли или детски градини, където появата на подобни инфекции е често срещана през зимните месеци.

  • Ключови думи: