Напишете дума/думи за търсене

Какво не се прави на Лазаровден?

В Християнството възкресението на Лазар е едно от най-емблематичните чудеса, извършени от Исус по време на престоя му на земята.

Този ден се пада в шестата седмица от Великия пост, тоест няма фиксирана дата. На следващия ден е Цветница, а точно седмица по-късно ще дойде и главният празник в православието - Великден.

Самото празнуване на Лазарова събота е установено от дълбока древност. Православните християни в Кипър, България, Гърция и други страни отбелязват празника според Григорианския календар.


Какво никога не се прави на Лазаровден?

Първо, отложете цялата тежка работа за по-късно. Пране, почистване и други са строго забранени. На въпроса дали може да се работи на Лазарова събота има недвусмислен отговор - не. По-добре е да прекарате този ден в разходка с приятели и семейство или в църква.

Не прекалявайте с празненствата, не се препоръчват пищни гозби на Лазарова събота.

На празника не могат да се използват режещи и пробождащи предмети, затова на този ден мъжете не ловували и не колели добитък, а жените отлагали шиенето и плетенето до края на празника.

На този ден не бива да се дразните, да се карате, да решавате важни нещата, да извършвате действия, които разрушават мира между хората.

В Лазаровден също не е възможно да се женят и да се провеждат други светски празници, както и да се отказва на хората помощ при тяхната молба.

Забранено е в една къща два пъти да се лазарува, както и да се ходи в къща, в която има болен или скорошна смърт.

СНИМКА: Image by prostooleh on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ