Бъдни вечер носи усещане за покой, вътрешно събиране и топлина в дома. Вечерята е безмесна, но изпълнена със смисъл, защото всяко ястие на трапезата носи своето послание за здраве, берекет и хармония. Един от най-разпознаваемите и обичани вкусове на празника е постният тиквеник – ухаещ на канела, сладък и нежен, напомнящ за детството и семейната близост.
Тиквата от древни времена се свързва с изобилие и плодородие, а орехите символизират жизненост и дълъг живот. Когато се съчетаят с тънки кори и ароматни подправки, те създават не просто десерт, а ритуал, който носи духа на Коледа. Според народните вярвания добре изпеченият и сладък тиквеник е знак за спокойна и благословена година.
Необходими продукти:
1 пакет тънки кори за баница
около 700–800 г настъргана тиква
150 г захар или мед по желание
100 г смлени или ситно нарязани орехи
1 чаена лъжичка канела
1 ванилия по желание
80–100 мл олио
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Настърганата тиква се изцежда леко и се смесва със захарта, орехите, канелата и ванилията. Вземат се по две кори, поръсват се с малко олио и върху тях се разпределя част от плънката. Корите се навиват на руло и се подреждат в предварително намазнена тава. След като всички рулца са подредени, тиквеникът се залива с останалото олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40–45 минути, докато придобие златист цвят. След изваждане се оставя леко да се охлади и се поръсва с пудра захар.
Тиквеникът се приготвя и поднася с внимание и търпение, както повелява традицията. Най-истинският му вкус се усеща, когато е споделен с близките хора в тиха празнична вечер, озарена от свещи и добри мисли.
Коментари (0)
Вашият коментар