Напишете дума/думи за търсене

Моята бременност: седмица 5

Сайтът за родители mama24.bg стартира поредица "Моята бременност по седмици", в която ще можете да следите какво се случва с вас и плода през всеки един период до раждането.

Можете да ни разкажете за своята бременност чрез писмо на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/mama24.bg . Най-добрите истории ще бъдат публикувани на сайта.

Седмица 5:

В момента вашето бебе е голямо колкото семка на ябълка. Да, точно толкова миниатюрно е. През следващата седмица то ще увеличи размера си двойно.

В момента би трябвало да имате напрегнати гърди и сутрешното гадене вече да е факт. Излишно е да се казва, че то ще заема цялото ви внимание. То може да се случва не само в ранните часове на деня, а и по всяко друго време. Има обаче шанс да сте от късметлийките, които нямат този неприятен симптом, така че, ако не ви се повръща, това не е повод за притеснение. Всичко с вас и бебето е наред.

През 5-а седмица е нормално да започне да ви се спи много и да имате нужда от следобедна дрямка. Отдайте се на почивка и не се старайте насила да не спите. Организмът ви в момента е зает да "създаде" вашето бебе. Това го изтощава и ще е хубаво да си отделите време за релакс.  Важно е да знаете, че колкото повече си почивате и се наслаждавате на бременността, толкова по-малък е шансът да ви сподели предродилна депресия.

Обърнете внимание също така, че вече започвате да посещавате тоалетната по малка нужда все по-често. Това ще се развива във времето и уринирането ще се върне към нормалния си ритъм чак след раждането. Можете да избегнете честото нощно ставане като не пиете вода непосредствено преди заспиване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ