Напишете дума/думи за търсене

Не изхвърляйте корите от диня. Направете конфитюр от тях

Лято е и в момента динята е един от най-актуалните плодове на пазара.

Сега също така сме и във времето, когато много от нас приготвят зимнина. Сладко от диня няма, но пък чували ли сте за такова от корите й? Ето ви една идея защо да не изхвърлите корите на плода следващият път.

Необходими продукти:

1 кг. почистени динени кори

1 кг. захар

1/2 ч.ч. гасена вар

2-3 литра вода за направа на варова вода

сок от 1 лимон

3 ч.ч. вода за сиропа

1 ч.л. ванилов екстракт или 1/2 шушулка ванилия

няколко листенца индрише

2 - 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок или 1 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Динените кори трябва да са с дебелина минимум 2 см. Нарязват се на парчета с големина 6 - 8 см. Зелената част се обелва, както и розовеещата.

Приготвя се варова вода, като гасената вар (1/2 ч.ч.) се разтваря във водата (2-3 литра). Така подготвени парченцата от динени кори се накисват във варовата вода за 2 - 3 часа. След това се измиват обилно под течаща студена вода. Слагат се в подходящ съд, заливат се с вода.

Варят се, докато поомекнат, но без да се преваряват. След това се оставят под течаща студена вода да се охладят.


През това време се изцежда лимоновият сок и се смесва със студена вода (1 - 2 литра- колкото да може да покрива динените парчета).

Охладените парченца се пускат вътре и се оставят така за половин час. След това се отцеждат, без да се мият. В подходящ съд се смесват захарта и водата за сиропа. Слагат се на огъня и, когато захарта се стопи, в тенджерата се прибавят динените парчета. Варят се, докато сиропът се сгъсти до желаната консистенция и парченцата придобият златист оттенък и станат прозрачни.

В случай, че има опасност да преварите плода, а сиропът ви не е достигнал необходимата гъстота, може да извадите динята с решетъчна лъжица и да сгъстите допълнително. След това парченцата динени кори се връщат. Добавя се лимоновият сок или лимонената киселина, ванилията и индришето. След около половин минута се дръпва от огъня. Когато изстине, се разпределя в чисти и сухи буркани и по желание се стерилизира.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ