Напишете дума/думи за търсене

Как да накърмя бебето си правилно, когато все още съм неопитна?

Tim Bish/UNSPLASH

Плачът е късен признак на глад.

Как да разбера, че бебето ми е гладно?

Хранене на поискване означава кърмене, когато вашето бебе изглежда гладно, без да се ръководите от график и определен интервал от време. Как да разпознаете, че детето ви иска да бъде сложено на гърдата?

движи главата си от една страна на другата

отваря устата си

изпъва езика си

смуче ръцете и юмруците си

бръчка устните си, сякаш суче

пипа гърдите на мама

бебето движи устата си по посока на нещо, което го гали или докосва

бузата му

Плачът е късен признак на глад. Затова се опитайте да започнете да кърмите, преди бебето ви да се разстрои и да е трудно да го успокоите.

Как да накърмя бебето си правилно, когато все още съм неопитна?

Бебетата се хранят като обхващат не само зърното, а цялата област около него. Това означава, че детето трябва да засмуче зърното, по-голямата част от ареолата, а понякога и малко от кожата на гърдата.
Никога не се опитвайте да кърмите бебето, ако устата му не е отворена напълно, тъй като това може да доведе до разраняване на зърното от неправилното положение на бебето, както и от недостатъчното изпразване на гърдата. Също така може да доведе до неправилно стимулиране на рефлекса на бебето за сучене, в резултат на което то не получава достатъчно хранителни вещества по време на ядене.

Ако бебето не суче по описания начин и усещате, че не засмуква зърното правилно, поставете пръст в ъгъла на устата му, за да прекратите сученето и опитайте пак отначало. Не се безпокойте! Нормално е да не става от самото начало. Особено когато сте майка за първи път.

Много жени също така се тревожат бебето да не се задуши, докато суче. Ако е поставено правилно на гърдата, няма да има затруднения с дишането.Не натискайте гърдата си, за да му помогнете да диша. Това може да доведе до запушване на млечни канали. Правилната техника на сучене гарантира, че детето ви ще получи достатъчно храна и че кърменето няма да стане болезнено.

Автор: Helena Lopes / UNSPLASH
Автор: Helena Lopes / UNSPLASH
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ