Напишете дума/думи за търсене

Преяждане в периода на пубертета - нормално ли е?

По време на пубертета преяждането е често срещан проблем. Това се дължи на хормоналните изменения в организма.

Всички сме виждали случаи, в които дете, навлизащо в пубертета, качва килограми, които след това сваля светкавично. Тялото рядко остава същото след края на тийнейджърските години.

"Мисля, че имам проблем с преяждането. Какво мога да направя?", пита 12-годишната Мария.

Първото нещо е да разберете дали преяждането е нещо, което се случва само от време на време или често. Всички ядем прекалено много в определени периоди, например през празниците.

Но ако често преяждате, има някои неща, които биха могли да ви помогнат да избегнете това. Например, вместо да слагате нещо в устата си, когато не сте гладни, намерете други начини да се държите заети. Като например да се разходите или да почетете книга. Поставете храната си в чиния или в купа и седнете на масата да ядете - не яжте от опаковката или на крак. И не яжте и не хапвайте, докато правите нещо друго, като гледане на телевизия или домашна работа. По този начин ще намалите риска от прекален прием на храна.

Kristi Johnson/UNSPLASH
Kristi Johnson/UNSPLASH

Преяждането, наричано още компулсивно преяждане, е различно от простото преяждане. Хората с разстройство имат силно желание да преяждат. Те редовно поемат големи количества храна и не спират да се хранят, когато се наситят. При преяждане човек се чувства извън контрол и безсилен да спре, докато го прави. След това може да се почувстват виновни или да се срамуват. Това от своя страна крие огромен риск от залитане към други хранителни разстройства - като булимия и анорексия. Те обикновено се случват под натиска на околната среда и връстниците.

Ако смятате, че може да имате проблем с преяждане, говорете с родител или лекар. Налични са лечения, които могат да ви помогнат да се чувствате по-добре за себе си и да имате здравословна връзка с храната. Никога не се срамувайте да споделите какво се случва с вас с родителите си. Особено, ако изпитвате емоционален дискомфорт. Някои тревоги и емоционални сътресения са рисков фактор за развитие на хранително разстройство в тийнейджърка възраст. Ето защо е хубаво да споделяте чувствата си. За всеки проблем си има и решение. Хранете се разумно, с полезни храни и обичайте телата си. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ