Напишете дума/думи за търсене

Полезно ли е да чета на бебето, въпреки че не ме разбира?

Когато е малко, бебето няма да разбере какво всъщност правите или защо. Но четенето на глас е прекрасна споделена дейност, която можете да продължите да практикувате години наред. То ще е полезно не само за развитието на мозъка на детето ви, но и за поддържане на емоционалната близост между вас.

С какво помагате на бебето, когато му четете?

учите го на комуникация

въвеждате понятия като цифри, букви, цветове и форми по забавен начин

изграждате умения за слушане, памет и речник

давате му информация за света наоколо

СНИМКА: Kelli McClintock
СНИМКА: Kelli McClintock

Докато то навърши първия си рожден ден, ще научи всички звуци, необходими за говорене на родния си език. Колкото повече истории четете на глас, толкова повече думи ще чуе вашето бебе и толкова по-добре ще може да говори, когато дойде времето за това. Слушането помага да се изгради богата мрежа от думи в мозъка му. Децата, чиито родители говорят и четат, често знаят повече думи до 2 -годишна възраст, отколкото онези, на които не е четено.

Ето какви ползи още има:

Вашето бебе ви чува да използвате много различни емоции и изразителни звуци. Това подпомага социалното и емоционално развитие.

Четенето на глас насърчава вашето бебе да гледа, насочва, докосва.

Това помага за социалното развитие и уменията за мислене.

То подобрява езиковите си умения чрез копиране на звуци, разпознаване на картини и изучаване на думи.

Може би най-важната причина да четете на глас е, че правите връзка между нещата, които детето ви обича най-много - гласът ви и близостта.

СНИМКА: Stephen Andrews
СНИМКА: Stephen Andrews

Различни възрасти, различни етапи

Малките бебета може да не знаят какво означават снимките в книга, но могат да се съсредоточат върху тях, особено върху лица, ярки цветове и различни шарки. Когато четете или пеете приспивни песни и детски стихове, можете да забавлявате и успокоявате бебето си.

Между 4 - 6 месеца:

Вашето бебе може да започне да проявява по-голям интерес към книгите. То ще грабва и държи книги, но също така ще ги слага в устата, дъвче и пуска. Изберете здрави книги от винил или плат с ярки цветове и познат, повтарящ се или римуван текст.

Между 6 - 12 месеца:

Детето започва да разбира, че картините представляват обекти и може да започне да показва, че харесва определени илюстрации, страници или дори цели истории повече от други. То ще реагира, докато четете, ще се хваща за книгата и ще издава звуци. До 12 месеца вашето мъниче ще прелиства страници (с известна помощ от ваша страна), ще потупва или започва да посочва обекти и ще повтаря звуците ви.

СНИМКА: Melanie Medina
СНИМКА: Melanie Medina

Кога и как да четете

Не са необходими специални умения или оборудване, само вие, вашето бебе и някои книги. Четете на глас няколко минути наведнъж, но го правете често. Опитайте да e всеки ден, може би преди сън и лягане.

Четенето преди лягане дава възможност на вас и вашето бебе да се гушкате и да се свързвате. То също така създава рутина, която ще помогне за успокояване на малчугана.

Ето още някои съвети за четене:

Гушкането, докато четете, помага на бебето ви да се чувства сигурно, топло и свързано с вас.

Правете го с изражение, повишавайте или понижавайте гласа си там, където е подходящо, или използвайте различни гласове за различни герои.

Не се притеснявайте да следвате точно текста. Спирайте от време на време и задавайте въпроси или коментирайте снимките или текста. („Къде е котето? Ето го! Какво сладко, черно коте.“) Детето ви може още да не е в състояние да отговори, но това поставя основите за по-късно.

Пейте детски песни, издавайте забавни животински звуци или подскачайте. Правете всичко, което показва, че четенето е забавно.

Бебетата обичат, а и се учат от повторенията, така че не се страхувайте да четете едни и същи книги отново и отново.

Когато бебето ви порасне малко, го насърчавайте да докосне книгата или да я държи. Със сигурност не искате да я дъвче, но и това ще се случва. Все пак няма по какъв друг начин то да разбере, че книгите не са за ядене.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ