Напишете дума/думи за търсене

Кога да включите млечни продукти към менюто на бебето

Захранването на бебето е период от развитието му, който често е свързан с притеснения за младите родители, тъй като поражда множество въпроси. Един от най-честите е кога е подходящото време към менюто на бебето да бъдат включени краве мляко и млечни продукти. Често роднини или други приятелски семейства споделят различна информация за това от кога на детето може да се дава мляко, което води до объркване и притеснения. За да се чувствате спокойни, а и за да осигурите на детето си здравословен преход към по-твърда храна, е препоръчително да се консултирате с вашия педиатър и да следвате официалните препоръки.

Официалните насоки препоръчват на родителите да изчакат, докато бебетата станат между 9 и 12 месеца, преди да въведат краве мляко в менюто им.

Преди тази възраст то не е подходящ заместител на кърмата или на адаптираното мляко. Това е така, защото организмът на по-малките бебета все още не може пълноценно да го усвои. Ако бебето пие твърде много мляко и не консумира достатъчно богати на желязо продукти като месо, яйца и обогатени зърнени храни, това може да доведе до недостиг на желязо.

След като бебетата започнат да консумират различни твърди вещества, кравето мляко може да се въведе като хранителна добавка. Изборът на правилния вид мляко е важен: пастьоризираното, хомогенизирано 3,25 % мляко (известно още като пълномаслено мляко) се препоръчва до двегодишна възраст. Педиатрите обръщат внимание, че това е период на бърз растеж и развитие на мозъка за вашето бебе, затова то има нужда от по-високо съдържание на калории и мазнини.

Пълномасленото пастьоризираното козе мляко може да се използва като алтернатива на кравето. Потърсете такова, в което са добавени витамин D и фолиева киселина. Оризовите, ядковите и дори обогатените соеви напитки не се препоръчват като основен източник на мляко за бебетата, тъй като нямат същото хранително съдържание като кравето мляко. След като детето навърши 2 годинки, може да преминете и към нискомаслено мляко.

Ако стартирате с краве мляко между 9 и 12 месеца, добре е да използвате бутилка или чаша с биберон. Но ако детето ви е над една година, лекарите препоръчват да предлагате мляко в обикновена чаша заедно с ястия и закуски. Използването на чаша ще им помогне да се научат да пият и ще насърчи здравословното развитие на бузите, костите и челюстите.

Малките деца, които редовно използват шишета и чаши с биберон, могат да пият повече мляко, отколкото им е необходимо. Експертите подчертават, че е важно да ограничите количеството мляко, което давате на детето си всеки ден. Препоръчително е малките деца на тази възраст да получават максимум 750 милилитра всеки ден, така че да не намалява приемът им на други богати на полезни вещества храни.

Родителите трябва да имат предвид, че не всяко дете харесва да пие мляко. На кърмените бебета често им отнема повече време, докато привикнат с вкуса на кравето мляко. Затова педиатрите насърчават кърменето и до двегодишна възраст или докато майката и бебето искат да продължат. За да направите прехода по-лесен, може първоначално да смесвате кравето мляко с кърма или адаптираното мляко, вкусът на което детето вече познава. Постепенно увеличавайте дела на кравето мляко, докато накрая напълно заместите кърмата или адаптираното мляко.