Напишете дума/думи за търсене

Вкусовите предпочитания се формират още по време на кърменето

Всяка минута, когато са будни, бебетата възприемат гледките, звуците, миризмите и усещането за света около тях.

Какво може да види бебето ми?

Бебетата на 1 месец могат да се съсредоточат върху форми, които са наблизо, но виждат отдалечени обекти като замъглени, защото са късогледи. С нарастването зрението се подобрява. До края на 3 месеца те могат да следват движещ се обект, да се интересуват повече от форми и шарки и да забелязват познати лица, дори на разстояние. Човешките образи са едно от любимите им неща за гледане, особено тяхното собствено или това на родител.

Цветното зрение също се развива, така че стените или играчките с ярки цветове ще помогнат на способността му да различава нюансите. Меките пастелни цветове обаче са трудни за оценяване от бебето - нещо, което трябва да имате предвид, когато купувате играчки и книги.

Какво може да чуе бебето ми?

Вашето бебе чува звуци още в утробата. Пулсът на майката, бълбукането на храносмилателната й система и дори звуците на гласа й и гласовете на други членове на семейството са част от света му преди раждането.

След като се роди, звуците на външния свят се чуват силно и ясно. То може да се стресне от неочаквания лай на куче наблизо или да изглежда успокоено от нежното шумолене на сушилнята за дрехи или бръмченето на прахосмукачката.

Бебето ви обича да чува гласа ви, така че говорете и пейте. Ако чуете бебето да издава звук, повторете го и изчакайте то да издаде друг. Вие преподавате на бебето си ценни уроци за тона, темпото и редуването, когато разговаряте с някой друг.

Децата на тази възраст изглежда реагират най-добре на по-силен глас, поради което повечето хора естествено повишават височината му и преувеличават речта си, когато говорят с бебе. Това е добре - проучванията показват, че „бебешките разговори“ не забавят развитието.

Освен гласовете, вашето бебе вероятно ще се радва да слуша музика и може да бъде очаровано от рутинните звуци на живота. Дръжте го наблизо, докато дрънкате с тигани и приготвяте вечеря. Бебешки дрънкалки и музикални мобилни телефони и играчки са други добри начини за стимулиране на слуха на вашето мъниче.

СНИМКА: Kelly Sikkema
СНИМКА: Kelly Sikkema

Какво може да вкуси и помирише бебето ми?

То може да вкуси и помирише и ще предпочете сладкия вкус пред горчивия. Например, бебето ще избере да смуче бутилка подсладена вода, но ще се обърне или ще плаче, ако му се даде нещо горчиво или кисело на вкус. По същия начин ще се насочи към миризмите, които предпочита, и ще се отвърне от лошите такива.

Въпреки че е предпочитана сладостта, предпочитанията ще продължат да се развиват през първата година. Всъщност проучванията показват, че диетата на майката може да повлияе на вкуса на кърмата. Тези първи аромати могат да помогнат за оформянето на предпочитанията по-късно. Например, майка, която е яла пикантни храни по време на кърмене, вероятно ще има дете, което предпочита такива.

Защо докосването е важно?

Не след дълго бебето ви ще протегне ръка и ще докосва всичко. Но сега то зависи от вас, за да осигурите докосване. Бебетата знаят, че са обичани, когато ги държат, прегръщат и целуват.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ