Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с бебето на 10 месеца

Вашето бебе всеки ден опознава света чрез гледките, звуците, вкусовете, миризмите и текстурите в околната среда.

Колко добре вижда то на 10-месечна възраст?

Зрението на вашето бебе узрява в продължение на много месеци. На тази възраст то може да вижда доста добре наблизо и далеч и дори да се фокусира върху бързо движещи се обекти. Уменията му вече работят заедно със зрението (координация ръка - око) и е вероятно да забележи играчка в другия край на стаята, да се съсредоточи върху нея, да се придвижи, да я вземе и да я изследва по много начини.

Познатите лица все още са любимите му неща за гледане, но то също така може да се радва да наблюдава снимки в книги, особено познати изображения. То вече предпочита предмети с части, които се движат, и ще прекарва много време в гледане и манипулиране на тези неща, опитвайки се да разбере как и защо работят. Вземете детето със себе си, за да видите нови и интересни места. Посочете забележителностите и ги маркирайте по име.

Моето бебе разбира ли какво казвам?

То слуша гласа ви още отпреди раждането и започва да познава често срещани думи, като топка, чаша и бутилка. Също така ще разберете, че сте чути и разбрани, когато попитате „Къде е татко?“ и вашето бебе се оглежда или кажете „Отиди, намери топката“ и той или тя пълзи право до нея. Ще реагира добре и на собственото си име и думата “не”.

През този период вашето бебе ще издава все по-разпознаваеми звуци, като "га", "ба" и "да". Досега то е събирало тези звуци, за да образува думи, като "дада" или "баба". Скоро ще направи връзката между звуците и конкретни обекти.

До края на първата годинка детето трябва:

да отговаря добре на прости искания от вас (като “помахай”)

има поне една дума в речника си

прави първи опити за истински разговор, макар и на “бебешки” език

Комуникация с непознатите на 10 месеца

През този период започва да се наблюдава промяна в отношението към непознатите. Бебетата започват да ги допускат до себе си, но ги избират. Не е ясно по какъв критерий се случва това, но е факт.

Произнасянето на кратки думи ъщо става все по-често, като в началото не знае какво казва, но когато бъде поощрено от вас знае, че е добре и повторя думата отново. Добре е при всяко свършено нещо да получава браво от възрастните, за да бъде стимулирано.

Към края на 10 месец вашето бебе е готово да изпълнява кратки заръки - като "дай" или "вземи". Също така извършва кратки жестове, като даване на целувка или знак за "чао". От игрите, полезни и приятни през този месец, е криеницата с ръце или под одеяло на даден предмет или лице.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ