Напишете дума/думи за търсене

На каква възраст на детето да купим детска кухня

Източник: Pixabay

Детската кухня е предназначена за типа игри, определяни от психолозите като „ролеви“. Те са наистина полезни за малчуганите – позволяват им да развият речника и въображението си, да подобрят уменията си да общуват и да вземат решения, да усъвършенстват фината моторика и координацията между очите и ръцете.

Защо децата обичат да играят на готвачи

Децата обичат да имитират дейностите на възрастните. И ако „помагат“ твърде много в готвенето у дома, добра идея е да помислите за специална детска кухня, която ще осигури удобство за детето и спокойствие за Вас. Играчките за готвене са подходящи не само за момичета, но и за момчета, а и са чудесен начин братя и сестри, братовчеди или приятели да играят заедно.

Идеалната възраст за детска кухня

Кухнята е толкова универсална и по същността си опростена играчка, че на практика е подходяща за всяка възраст. Най-подходящият момент да се сдобиете с детска кухня у дома е времето, когато детето самo започне да изпитва интерес към готвенето. Всъщност това правило важи за всички видове играчки, тъй като всяко дете се развива с различна скорост и проявява интерес към различни дейности по индивидуален начин. Така че, ако видите детето си да се радва на определен тип игри или играчки, осигурете му ги, без значение дали влизат в нормите на психолозите.

Все пак повечето деца започват да се интересуват от тенджерите и бъркалките на около две-тригодишна възраст. В този период координацията между очите и ръцете им е вече доста добра и те владеят фините движения, които ще им помогнат да нарежат храната за игра, да подредят маса и да нахранят своите играчки. Освен това кухнята е играчка, която расте с детето и може да се използва години наред.

Съвършената играчка

Детската кухня е страхотна играчка, която позволява разнообразни дейности с участие на въображението. Най-малките деца могат да се наслаждават не само на готвенето, но и на отварянето и затварянето на шкафчетата, на въртенето на копченцата, на тракането на съдовете. Котлончетата и фурните, както и специалните комплекти зеленчуци за „нарязване“, са чудесна възможност да държите детето далече от опасните предмети в кухнята, като в същото време му дадете възможността да се чувства като възрастен – то ще реже с нож, ще стои до печката си и прочие.

По-големите деца могат да усложнят играта, като я споделят с приятелите си или с Вас. Могат да обогатят речника си със специфични готварски термини, като например пържене, варене, печене, шпатула, черпак. На пазара се предлагат много допълнителни аксесоари за кухня, така че можете по всяко време да добавите миксер, тостер или чаен комплект.

И не на последно място, не бързайте да изхвърляте кухнята, дори отдавна да стои забравена в ъгъла на стаята. Игрите с нея могат да се развиват заедно със самото дете. Когато стане на пет-шест години, то може да прояви нов ентусиазъм към нея и да я превърне например в кафене, сладкарница или магазин за игра с приятели. Може да го научите как се пише меню, как се общува със сервитьор, как се сервира и плаща в ресторант и на още куп други социални умения.