Напишете дума/думи за търсене

Защо използването на детско столче за кола е задължително

Източник: Pixabay

Използването на детско столче за кола е законово изискване и при неспазването му се налага глоба. Но това съвсем не е най-лошото, което може да се случи, ако превозвате дете без седалка. Ето какъв е правилникът и защо включва подобни условия.

Законовите изисквания

Според закона допълнително обезопасяване е задължително да се осигури на всички деца с тегло под 36 кг и ръст под 150 см. Обезопасяването се извършва според възрастта и ръста, като то може да бъде пълно – с цялостна система от стол и колани, или непълно – само със седалка, комбинирана с коланите на автомобила, за по-големите деца.

Освен това дете с ръст под 150 см не може да се вози на предната седалка. Бебешките кошници може да се поставят на предната седалка, но задължително с гръб към посоката на движение (поне до 15-месечна възраст на бебето). Въздушната възглавница пред мястото на детето трябва да бъде деактивирана.

Целта на всички тези изисквания е да се осигури максимална безопасност за детето в случай на евентуално пътнотранспортно произшествие.

Защо детските столчета са важни

Тези изисквания не са никак случайни. Когато се проектират, седалките на автомобилите се съобразяват с параметрите на човек с височина над 150 см и целят да осигурят максимална безопасност. Горната част на колана трябва да преминава през раменете, далеч от врата на седящия, а долната – под корема, през таза. Облегалката за глава трябва да е на подходящи височина и разстояние, за да предотврати евентуален камшичен удар на врата, който е много опасен. Най-добрите седалки имат и защитни извивки отстрани, които предпазват тялото при страничен удар.

Децата, които имат по-нисък ръст, не могат да се възползват от тези предимства. При тях коланите преминават през врата и корема, страничните панели са по-високо от необходимото, а облегалките за глава са напълно неизползваеми. Така стандартният дизайн на автомобила е не само неудобен, а и опасен за малчуганите. При евентуален сблъсък рискът от наранявания на главата, корема и гръбначния стълб е значително по-голям. От друга страна, всяко столче за кола е проектирано така, че да защити максимално добре детето при лек или по-сериозен инцидент.

Как да изберете детско столче за кола

Детските столчета за кола са разделени на пет категории в зависимост от теглото на детето. Категориите са указани на опаковките и на самите седалки, така че е лесно да изберете подходящата за вашето мъниче. Някои модели се трансформират и могат да се използват в няколко последователни категории.

Не забравяйте да монтирате столчето, като спазвате стриктно указанията на производителя. Помнете, че когато возите детето си с гръб към посоката на движение, му осигурявате пет пъти по-голяма безопасност. Специалистите препоръчват да правите това поне до 4-годишна възраст.