Напишете дума/думи за търсене

Раждане като от филм - стаите със стол за кърмене и кът за тоалет на бебето в новото отделение на “Майчин дом”

Здравният министър Стойчо Кацаров (в средата), директорът на “Майчин дом” проф. Иван Костов (вляво до него) и родилният екип по време на откриването на обновеното отделение.

Така посрещат вече майките ремонтираното послеродово отделение на най-голямата АГ болница у нас

Да насърчават кърменето и добрата подготовка на младите майки, така че още от първия ден да се чувстват спокойни и уверени в грижата за своите бебета. Това са част от основните цели на целия родилен екип в най-голяма АГ болница у нас - университетската “Майчин дом”.

А постигането им вече ще става по-лесно, след като лечебното заведение откри в сряда обновеното си послеродово отделение, направено по европейски модел То се намира на 12-ия етаж, а другото подобно отделение се помещава на 7-ия етаж. Първото бе ремонтирано преди близо 4 години отново по най-съвременен модел. “Така цялата родилна клиника вече има абсолютно завършен, обновен и модернизиран цикъл на бит и организация още от приемното отделение, през родилна зала и след това в послеродовите отделения”, доволен е от постигнатото началникът на клиниката проф. Асен Николов.

Уютни стаи с удобни столове за кърмене и кътове за повиване на бебетата са само малък акцент от обновената обстановка, която вече ще посреща бъдещите майки, избрали да родят детето си в “Майчин дом”. Промените дават възможност на всички жени да посрещат своите деца в европейски условия, споделя директорът на болницата проф. Иван Костов при откриването. Ремонтът на клиниката продължи 11 месеца, а с нелеката задача да контролират изпълнението му и правилното обособяване на всеки един кът се заемат старшите сестри в родилна клиника, за които целият екип казва, че са изнесли ремонта на раменете си И им благодарят за това.

Така днес реновираното отделение разполага с 40 легла и 21 стаи - както самостоятелни, така и двойни, в които има отделни кътове за повиване, тоалет и козметика на бебетата и удобства за майките, включително специални комфортни столове за кърмене с регулируеми подлакътници и мобилни облегалки за гърба и краката.

Идеята, от една страна, е майките и бебетата да се чувстват комфортно и спокойно. А от друга, след първоначалните съвети на акушерките как да започнат да кърмят дечицата си и да им правят тоалета, майките на практика да има къде да вършат всичко това - удобно и сами, така че да си тръгнат уверени, че ще се справят и у дома. “Най-важното тук е, че майките са заедно с бебетата си постоянно - нещо, което всички жени искат", казват старшите сестри.

Обособена е и отделна аудитория, където педиатрите правят консултации на жените за кърмене и първи грижи за бебето у дома. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ и “МАЙЧИН ДОМ”
Обособена е и отделна аудитория, където педиатрите правят консултации на жените за кърмене и първи грижи за бебето у дома. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ и “МАЙЧИН ДОМ”

За разлика от другото послеродово отделение на университетската болница, което се намира на 7-ия етаж, в новото са създадени условия да не се прекъсва контактът с новороденото - в стаите на майките има мобилни детски креватчета, които са на колелца и могат да се местят.

В другото отделение децата са под грижите на акушерките, като на всеки 3 часа се дават на майките за кърмене и тоалет, а за по-продължително време се оставят в периода между 16 и 20 ч. В помощ на майките в новото отделение са детските акушери и педиатър, които също обслужват бебетата на място в стаята. За жените, които изпитват нужда или имат проблем с кърменето, е обособена специална стая с помпа, така че да се избегнат евентуални здравословни проблеми при майката в бъдеще, до които може да доведе задържането на кърма. “Тя подпомага бързото изпразване на гърдата, за да не се получи застой на мляко, който би могъл да създаде болка, напрежение или пък психосоциален стрес, който евентуално да откаже майката от кърмене.

Освен това,ако се задържи много кърмата и се инфектира по някаква причина, може да се стигне домастит, което налага специални грижи”, обяснява проф. Асен Николов защо е важно да се осигури помпа за кърмачките. Обособена е и отделна аудитория, където периодично педиатрите правят консултации на жените за кърмене. Допълнително улеснение е наличието на социален работник, който минава по стаите, а не се събират на едно място жените.

Той изготвя съобщение за раждане на бебето и записва името на детето, след което изпраща документа в общината за издаване на акт за раждане. Сега с обновените условия екипът на болницата очаква с нетърпение да посрещне бъдещите майки с надеждата да се раждат и повече бебета.    

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ