Напишете дума/думи за търсене

Детският сън през деня: до каква възраст е важен?

Експертите са единодушни относно необходимостта на детето да спи през деня и да спазва график.

Това е необходимо заради разликата им с новородените, които спят толкова дълго, колкото е необходимо.

Между 4 и 12 месеца бебетата преминават към две дрямки на ден - една сутрин и една следобед, всяка от които варира от 20 минути до три часа. През втората си година повечето малки деца се унасят за една двучасова дрямка в средата на деня, а до третия си рожден ден някои се отказват изцяло от нея.

Както при повечето други проблеми със съня, последователността е от съществено значение. Вижте какво мислят някои именити експерти в световен мащаб по въпроса и какъв е техният метод.

Методът на Миндъл

"Почти всички деца спят само по един път на ден до 2-годишна възраст. Сложете детето си да спи на същото място, където го прави през нощта. Определеното време за дрямка на определено място ще гарантира, че малчуганът ще получи необходимия сън. Най-доброто време за дрямка е ранният следобед. Не позволявайте на детето си да ляга след 16:00 часа, в противен случай ще има проблеми със заспиването преди лягане. Между края на дрямката и времето за лягане трябва да минат поне три часа. Следвайте това правило."

Методът на Фербер

"На тази възраст детето ви вероятно се е отказало от сутрешната си дрямка и спи само час - два след обяд. Нещо повече от това може да се окаже твърде много и да наруши нощния му сън. До третия си рожден ден повечето деца се свеждат до една двучасова следобедна дрямка - модел, който някои запазват, докато навършат 5."

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Методът на Бразелтън

"Ако вашето малко дете не се нуждае от дневна дрямка или не иска, не го несилвайте. Ако все още се нуждае от почивка през деня, уверете се, че не е след 15:00, тъй като това ще наруши цикъла му на активност и ще намали нуждата от сън през нощта."

Методът на Сиърс

"Повечето малки деца на тази възраст все още се нуждаят от поне едночасова дрямка следобед, което всъщност може да помогне за по-бързо и ефективно заспиване през нощта. Дори и вашето отроче да не го прави, малко тихо време — за него и вас — няма да навреди, така че го насърчавайте да спи през деня, до момента, до който това е възможно."

Споделете ни в коментар какъв е вашият опит и важен ли е за вас детският сън през деня.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ