Напишете дума/думи за търсене

Pfizer поиска разрешение за ваксината за деца от 6 месеца до 4 години

На 1 февруари “Pfizer” поиска от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) да разреши ваксината за деца под 5-годишна възраст за спешна употреба, съобщава "The New York Times".

Компанията ще кандидатства за одобрение на режим с две дози, въпреки че продължава да изучава ефективността на този с 3 при деца на възраст от 2 до 5 години.

През декември компанията обяви, че нейната ваксина за възрастовата група от 2 до 5 години не произвежда достатъчно силен имунен отговор, за да се защити адекватно срещу Covid-19. Тъй като клиничните изпитвания, изследващи употребата на трета инжекция с ниска доза, все още са в ход, се предполага, че ще бъдат налични за поставяне в края на тази пролет. Но, имайки предвид скоростта и продължителността на разпространението на варианта Омикрон, федералните регулатори насърчиха “Pfizer” да кандидатства за разрешение, преди това изследване да приключи с надеждата да защити повече деца от новия вид на вируса, както и други мутации, които биха могли да последват“, съобщава "The Times".

Сега децата на възраст от 6 месеца до 4 години могат да очакват да получат две ваксини с интервал от три седмици и трета инжекция два месеца по-късно. Режимът с три дози е това, което “Центровете за контрол и превенция на заболяванията” (CDC) вече смятат за напълно „актуално“ за по-големи деца и възрастни. Понастоящем се предлагат бустерни ваксини на “Pfizer” за деца на възраст 12 и повече години.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ваксината “Moderna” за деца на възраст от 2 до 5 години може да бъде налична през април

10 януари: “Ваксината “Moderna” за деца на възраст от 2 до 5 години може да бъде налична тази пролет, вероятно преди ваксината “Pfizer” за същата възрастова група”, каза Д-р Уилям Хартман, главен изследовател на едно от педиатричните изпитания на “Moderna”. Той вярва, че разрешението на Агенцията по храните и лекарстват (FDA) за спешна употреба за деца под 5 години може да дойде в края на март или началото на април.

Д-р Хартман очаква първоначални данни за резултатите от клиничните изпитвания за тази възрастова група през следващия месец. Той каза пред “LA Times”, че е много възможно “Moderna” да получи разрешение преди “Pfizer”, тъй като последните данни от проучвания на “Pfizer” през декември не показват адекватен имунен отговор срещу вируса във възрастовата група от 2 до 5 години. В проучванията на Pfizer дозата за деца на възраст от 2 до 4 години е определена на една десета от дозата на “Pfizer” за възрастни в режим с две инжекции. Понастоящем “Pfizer” тества режим на ваксина с три инжекции при същата доза при деца на възраст от 2 до 5 години, за да види дали произвежда по-силен отговор на антителата.

Според най-новите доклади на Американската академия по педиатрия (AAP), повече от 1 на всеки 10 деца вече са дали положителна проба за Covid-19 от началото на пандемията преди близо две години. И с изключително заразния вариант на Омикрон, който обикаля във всички части на страната, наблюдаваме не само ръст на случаите, но и ръст на хоспитализациите.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ