Напишете дума/думи за търсене

Захранването е цяло пътешествие в очите на бебето

СНИМКИ: Unsplash

Винаги е вълнуващо да наблюдаваме как децата ни усвояват нови умения. 



Те усвояват най-успешно нови умения и знания от най-ранна възраст под формата на игра. За тях това е едно интересно и забавно пътешествие дори в откриването на новите храни. За вас като родители ще са незабравими първите моменти, в които ще видите как детето ви успява да се храни само. 

Още от първите мигове след раждането децата имат вроден инстинкт за хранене. Новородените са в състояние сами да открият гърдата на майката, когато биват поставени върху корема й след раждането, а след това да засучат. Макар и толкова малки, те са в състояние сами да регулират приема си на кърма и дори да управляват производството й чрез по-често сучене в месеците след раждането.

Около 6-ия месец, когато храносмилателната им система е достатъчно зряла, те проявяват първите признаци за готовност за захранване. В естественото им развитие се появяват нови умения – те могат да поднасят предмети към устата си и вече са в състояние да се опитват да дъвчат и да преглъщат храни, различни от мляко. В началото ще опитват по-меки неща, които смачкват с венците си и по-големи парченца, които могат да държат в ръчичка.

Бебенцата едва ли ще приемат големи количества от тях, което осигурява едно плавно и постепенно запознаване с новите вкусове. Около 9-ия месец, когато вече са усвоили по-добре умението да дъвчат и да преглъщат, малките развиват и взимане на по-малки парченца храна с пръстите си. Много от тях ще имат и достатъчно зъби, за да се справят и с по-твърди храни.

С подобряването на координацията на ръцете и око-ръка, скоро след това прибягват към успешни опити да се хранят сами с прибори. Хранейки се сами, бебетата развиват не само по-добро отношение към храната, но упражняват и изграждат важни умения. На всяко хранене се „шлифоват" да взимат и опознават нови неща, нови форми и цветове и разликите между тях. Подобрява се координацията на ръцете, координацията око-ръка и дори фината моторика, която по-късно ще е необходима и при рисуването и писането. Дъвченето на храните, от своя страна, спомага да се развият добре челюстният апарат и лицевите мускули, които по-късно са важни за говора.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ