Напишете дума/думи за търсене

Защо е важно да четете на бебето

Да четете на своето бебе е едно от най-добрите неща, които можете да направите за развитието на мозъка и езика му.

Дори само няколко минути на ден ще положат основа за умения за създаване на речник, четене и разбиране. Освен това е чудесна възможност за свързване и изграждане на връзка помежду ви.

Вероятно мислите, че четенето на детето не е от полза, докато то все още не умее да седне и да ви слуша внимателно. Изследванията обаче показват, че никога не е твърде рано да започнете да се наслаждавате на книги с вашето малко съкровище. Всъщност, започвайки още от бременността, му помагате да се научи да разпознава гласа ви и да изгражда основа за грамотност.

То няма да разбере думите ви, но чуването на вашия глас стимулира интереса към звуците и му помага да развие умения за слушане. Всъщност децата на родители, които четат и говорят с тях, често знаят повече думи до 2-годишна възраст, отколкото онези, на които не са били четени книжки. Независимо от възрастта, четенето заедно е чудесна възможност за гушкане и свързване. Чрез създаването на навик за редовна рутина от самото начало, книгите стават естествена част от деня на вашето дете – такава, която то ще свързва с любов и комфорт.

Въпреки че този навик със сигурност има своите предимства, не е изненадващо, че задачата може да бъде предизвикателство. Малките бебета всъщност няма да могат да слушат приказка, а между нощните хранения, нарушен сън и връщане на храна, може да се почувствате твърде изтощени, за да опитате.

Много по-големи бебета не могат да седят неподвижно достатъчно дълго, за да изслушат цялата книга, дори и да е съвсем кратка. Няма проблем, ако детето ви загуби интерес само след няколко страници. Просто опитайте следващия път. То вероятно ще иска да дъвче страниците и да си играе с ръчички с нея. Това е нормално.

Колкото повече говорите с детето си от самото начало, толкова по-добре е за неговото израстване и развитие. Прилагайте това правило дори когато излизате на разходка с количката. Назовавайте имената на различни неща, които виждате - дървета, кученца и котенца. Когато навърши 6 месеца, вашето бебе вече ще е научило всички звуци, от които се нуждае, за да говори. Колкото повече думи чува, толкова по-добре ще може да говори, когато стане достатъчно голямо за това.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Вашето бебе може да бъде очаровано от снимки с ярки цветове и остър контраст, така че не забравяйте да вземете различни книжки с твърди страници или гумени. То улавя ритъма на езика – а не съдържанието – докато ви слуша да говорите. Книгите с повторение и римуване са добри, защото му помагат да изгради езикови умения. За да остане интересно, променяйте височината на гласа си или използвайте различен тембър за различните герои.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ