Напишете дума/думи за търсене

Трихотиломания при детето - що е то?

Какво да правите, ако бебето или детето ви дърпа собствената си коса, мигли или вежди? Първото нещо, което трябва да опитате, е да не предприемате нищо. Разбира се, само ако можете!

Просто го наблюдавайте в продължение на седмица или две, за да видите кога и къде дърпа косата си. Обикновено това се случва в моменти, в които е в статично състояние – в креватчето си, докато го кърмите или давате шише. Понякога поведението се оправява от само себе си.

Но ако ви е трудно да не предприемате нищо, а за повечето родители разбираемо не е лесно, или пък ако дърпането продължава повече от няколко седмици и бебето ви получава плешиво петно, което няма шанс да порасне отново, е добра идея е да се обадите на педиатъра.

Много е възможно то да има трихотиломания - състояние, чийто симптом е скубенето на собствената коса. При бебета и малки деца дърпането често идва и си отива. При някои деца то изчезва напълно, а при други се връща с времето. За някои пък се превръща в “борба” за цял живот.

Невъзможно е да се каже дали скубенето на косата на вашето бебе е преминаваща фаза или дългосрочен проблем. Но така или иначе е добра идея да научите някои начини да насочите поведението му далеч от проблемното. Ще е особено ефективно при деца, които са свикнали родителите им да ръководят държанието и навиците им. Така че колкото по-рано започнете да насърчавате изкореняването на този навик, толкова по-добре.

Експерт ще ви препоръча някакъв вид когнитивно-поведенческа терапия, вероятно комбинация от блокиране на способността на вашето бебе да скубе косата си (често чрез носене на пижама с дълги ръкави със зашити китки или носене на бебешки ръкавици или чорапи на ръцете, както и даване на нещо друго, за да получи обект на допир, за който очевидно жадува. За бебетата това може да е плюшено животно с хубава текстура, парче сатен, четка за коса или възглавничка.

Отрицателното внимание към поведението, като щракане с пръсти на бебето, когато го хванете да дърпа, казвайки “не” или ядосване не действат добре. Нито бръсненето на главата, освен ако не го правите в съчетание с поведенческа терапия. В противен случай то вероятно ще продължи да дърпа, след като косата порасне отново. Имайте предвид, че трихотиломанията често се диагностицира погрешно като форма на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), но това не е така.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Какви са симтомите на това състояние?

- Многократно дърпане и отскубване на косъмчета от косата, най-често от скалпа, но също и от вежди, мигли и от други части на тялото

- Засилващо се чувство на напрежение, когато се опитва да отскубне косъма

- Чувство за временно удоволствие или облекчение, след като косъмчето е откъснато

- Плешиви области на скалпа или други области на тялото, включително оскъдни или липсващи мигли и вежди

- Ухапване, дъвчене или гълтане на отскубнатия косъм

- Играене с отскубнат косъм или триене в устните или лицето

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ