Напишете дума/думи за търсене

Бебето драска често лицето си. Какво да правя?

Новородените и кърмачетата имат много малък контрол върху ръцете си, така че на този етап е обичайно да се драскат случайно с нокти, особено по лицето.

Но може ли да е опасно и бебето да нарани окото си? Да, възможно е, но това се случва рядко. Когато ръката се приближи до лицето, мъничето има рефлекс за мигане на окото. Ето защо рядко се срещат проблеми от такова естество. Не се притеснявайте!

Какво се случва с останалите драскотини по личицето и тялото? Хубавото е, че те почти винаги зарастват, без да оставят следа. Ако някоя от тях се разрани повече, което не се случва особено често, защото новороденото няма такава сила, се консултирайте с педиатъра. Той може да препоръча антибиотичен мехлем, който да успокои мястото.

Докато някои родители слагат ръкавици на ръцете на бебето си, за да предотвратят надраскване, други не са им особено големи фенове. Те смятат, че най-малките трябва да усещат и изследват нещата с пръстите си и по този начин да опознават света извън корема на мама. В интерес на истината някои педиатри са на същото мнение. Счита се, че докосването е важен процес на развитие.

Ако и вие не искате да слагате ръкавички на бебето си, ви съветваме да държите ноктите му къси и да ги оформяте редовно с ножичка за новородени. Бебетата са шавливи и пръстите им са мънички, така че изчакайте, докато заспят или се разсейват с кърменето или шишето си, преди да се опитате да отрежете ноктите.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Хитра идея е да държите в колата си една ножичка. Когато детето спи в столчето си за кола, можете да се възползвате от възможността и да оправите маникюра му. Ноктите на едно новородено може да се нуждаят от подрязване два пъти седмично. След подкъсяването не забравяйте да използвате пиличка, за да изгладите всички точки или грапави ръбове, които могат да причинят драскотини.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ