Напишете дума/думи за търсене

Махането на стреса забързва с 29% зачеването

Увеличете шанса с туризъм, диета, хоби

Хиляди двойки са готови да следват и най-съмнителните съвети, за да се сдобият с бебе. Репродуктивни проблеми имат 15-20% процента. Причините за фалстарт може да са много, но има една, с отстраняването на която задължително трябва да се започне, преди да предприемат медицинска намеса.

Няколко скорошни проучвания откриват връзки между нивата на ежедневен стрес при жените и намалените шансове за бременност. Например на жените, чиято слюнка е имала високи нива на алфа-амилаза - ензим, който показва надпрагов стрес, им е трябвало с 29% повече време, за да заченат.

Други изследвания установяват, че и увеличените нива на хормона кортизол, също маркер за стрес, нарушават сигнализацията между мозъка и яйчниците, която влияе върху овулацията.

Отделно стресът в ранния период на бременността може да добавя риск за спонтанен аборт.

Изглежда,

тяло притежава

интелигентност и

в периоди на дълъг

стрес пречи на

забременяването

Отделно напрежението от усещането за психологически свръхнатиск може да провокира по-нездравословен живот. Според множество научни изследвания за влиянието на ежедневните навици на жените – а и мъжете – в хроничен стрес, те са склонни да реагират с привидно разтоварване чрез повече цигари и алкохол, злоупотреба с енергийни напитки, преяждане за утеха и ограничаване на физическата активност. Всеки един от тези фактори и още повече комбинацията им има негативен ефект върху плодовитостта.

Разбира се, всички сме подложени на стрес в някакви моменти и това е добре – амбицира ни, форсира всички процеси в тялото и ума, за да се справим с предизвикателството. Когато обаче е многократно надхвърлена възможността да понесем екстремен удар от загуба на скъп човек или жизнена позиция, или стресът се превърне в начин на живот за дълги периоди от време, монетата се обръща.

Хроничният стрес отнема цялата ни енергия и влошава работата на всички органи и системи. Обърква и ритмичността на овулацията, показва практиката на лекари от целия свят. В същото време неуспешните опити за бебе вкарват двойките в порочен кръг: опит – провал – стрес. Според американско проучване стресът от неуспеха влошава качеството на живот подобно на дигностициране с рак или автоимунно заболяване.

Като първа стъпка в репродуктивните усилия специалистите препоръчват контрола върху стреса. Кой ще бъде най-успешният метод, зависи от конкретния случай, но възможностите са много.

Универсално

средство срещу

умствената преса

е да ѝ се отговори

с равно по сила

физическо усилие

Спортът, туризмът, дори работа в градината намаляват стреса и така косвено повишаван шанса за постигане на мечтата. Особеност е, че е важна мярката. Умереното физическо натоварване по около 1 час на ден работи за бебе, но прекомерно интензивен спорт и натоварване по-скоро възпрепятстват забременяването.

Другите препоръки са да се блокира емоционалното хранене – склонността да се яде за емоционален комфорт. Наднорменото тегло особено от мазнини превръща мастната тъкан в допълнителен хормонален орган, който обърква хормоналния баланс и прави по-трудно забременяването и износването на плода. Според най-плашещите данни затлъстяването утроява репродуктивните проблеми.

Третият житейски фактор, който подобрява шансовете за бебе, е

здравословната

диета, която

ограничава

сладкишите и

преработените храни

Препоръчват се прости пълнозърнести зърнени и бобови храни; богатите на омега-3 мастни киселини ядки, семена, риба; сурови плодове и зеленчуци; соя и други храни с естрогеноподобни вещества. Като цяло добър хранителен пътеводител към целта е средиземноморската диета.

А как психологически да надмогнете стреса си - с духовни практики, тренинги за спокойствие на душата, групи за подкрепа, хоби, си знаете най-добре вие самите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ