Напишете дума/думи за търсене

Да давам ли вода на новороденото?

Някои бебета искат вода, a други - не. Често се препоръчва на новородените да се дава по малко вода между храненията - няколко десетки грама 1–2 пъти дневно.

Това не е абсолютно необходимо, защото количеството течност в храната е изчислена да задоволи обичайните нужди на кърмачето. По-важно е да се дава вода при много горещо време или когато бебето има повишена температура. Бебетата, които обикновено отказват, я приемат в такива случаи.

Впрочем много кърмачета не искат вода от края на първата, втората седмица след раждането, чак докато навършат годинка. През този период те с удоволствие приемат всичко хранително, но се отказват от чистата вода. Ако бебето ви обича вода, давайте му веднъж или няколко пъти на ден, когато е будно между отделните хранения, а не непосредствено преди ядене. Давайте му колкото иска. Не го насилвайте, ако не иска. Няма смисъл да го дразните. То знае от какво има нужда.

Ако бебето ви иска вода, преварявайте необходимото дневно количество в продължение на 3 минути и го съхранявайте в стерилизирано шише. При нужда наливайте малко в друго шише и го затопляйте по същия начин, както шишето с храна. През първата година винаги преварявайте водата за кърмачето, а също и през втората година, ако се съмнявате в чистотата на водата от водопровода.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Подсладена вода

Ако вашето бебе не иска чиста вода, опитайте да му давате подсладена. Може да ви се наложи да го карате да пие вода, когато отмените нощното хранене, а също така, когато то приема малко мляко при заболяване или през време на летните горещини. В половин литър вода сложете една равна супена лъжица кристална захар и варете 3 минути.

Не е необходимо да изварявате всичко. Понякога майките се плашат от всички грижи, които трябва да полагат при приготвянето на млечната смес и на водата за пиене, и смятат, че трябва да стерилизират всичко, което влиза в устата на бебето.

Не трябва да се безпокоите толкова много за другите неща, които бебето яде и пие. Не е необходимо да изварявате съдовете, чашите и лъжиците, защото микробите не се развиват върху чисти и сухи съдове. Разумно е да се измива портокалът на бебето, защото някой хремав човек може неотдавна да го е пипал. Няма нужда да стерилизирате ножа, с който ще го срежете. Микробите няма да се размножават в портокаловия сок, който бебето ще изпие 10 минути след изстискването.

При купуване можете да измиете със сапун всички гумени пръстени, биберони-залъгалки и играчки, които бебето лапа. Няма смисъл да ги миете след това, освен ако не паднат на пода, защото единствените микроби по тях са тези от устата на бебето, към които то е привикнало.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ