Напишете дума/думи за търсене

Интроверт ли е детето ми?

Ако детето ви е мълчаливо, мечтателно, дори малко обидчиво, не обича места с много хора и през повечето време предпочита да е само, не се опитвайте да го карате да стане по-комуникативно.

Има голяма вероятност да възпитавате интроверт и към него трябва да възприемете определен подход. Ето някои признаци, по които да разберете дали е така.

Детето е съсредоточено в своя вътрешен свят. Може с часове да си играе само, да мисли за нещо в тишина.

Не обича да се намира в центъра на внимание, избягва шумните компании и не се сприятелява с много хора.

Предпочита самотата, затваря се в стаята си, прави стени от възглавници или си строи малки уютни къщички от книги и кутии, за да се скрие после в тях.

Сантиментално е, обидчиво и ранимо по природа.

Чувствително реагира на настроенията на околните и обстановката вкъщи.

Физически пасивно, бързо се изтощава от активните игри, не обича да е в постоянно движение.

Често не е уверено в своите способности и възможности.

Не умее да споделя своите преживявания и емоции.

Добре се справя с творчески задачи – моделира, рисува, често притежава изключителен музикален слух. Има афининтет към изкуствата.

Как вие, като рoдител, можете да помогнете за развитието и реализацията на детето интроверт.

През деня давайте на детето възможност да остане само. Това е жизнено важно за вашето хлапе. То води активен социален живот в детската градина или в училище, затова не му досаждайте с въпроси, ако то е потънало в себе си и не иска да общува. Интровертът се нуждае от не по-малко от час да остане сам със своите мисли, да анализира вечер събитията от деня или да състави план за действие сутрин.

Не предлагайте на детето непременно да се заеме с нещо полезно: да почете, да си подреди играчките или да се подготви за контролното по математика. То ще направи всичко това, но само след като се наслади на самотата.

Не пришпорвайте детето да вземе решение, дайте му време. Доста често интровертните деца по-бавно взимат решения от екстровертните. Така че като имате това предвид, дайте на детето си време. Интровертите са по-разсъдителни и предпочитат нееднократно да преценят всички рискове, преди да вземат решение.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Не нарушавайте границите на личното пространство на такива деца. За тях то е свято. Вашето хлапе задължително трябва да има свое място, където да се чувства комфортно, безопасно, уютно. Там то ще може да се уедини, да се отдаде на размишления, да твори, да чете, да играе или да си пише домашните. Създайте малък детски кабинет на отопляем остъклен балкон или „постройте” в детската или в хола малка къщичка, предвидена за един обитател. Много е важно детето да знае, че възрастните в никакъв случай няма да нахлуят в личното му пространство, да започнат да въвеждат ред и да изхвърлят ненужни вещи.

Наблегнете на индивидуалните занятия. На интровертите често им е трудно се концентрират, да запомнят информация или да решават задача в обкръжението на много хора. Затова груповите занятия невинаги са ефективни.

Правете паузи. Те са много важни във всяка дейност на интроверта – дали е игра или учене или пък домашна рутина. По време на почивките той възстановява силите си и се зарежда с ентусиазъм за нови дейности.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ