Напишете дума/думи за търсене

Какво да ям в начална бременност?

Трябва ли да се храня по различен начин, когато съм бременна? Ако има какво да подобрите в диетата си, приемането на питателна храна е едно от най-хубавите неща, които можете да направите за здравето на вашето бебе.

Противно на общоприетото схващане, не е нужно да ядете за двама. Повечето лекари препоръчват 300 допълнителни калории на ден само през втория и третия триместър. Дори тогава не забравяйте, че ядете за бебе, а не за друг възрастен в пълен размер.

Какво хапвате е много по-важно от това колко. Винаги избирайте качеството пред количеството. Опитайте се всеки ден да имате разнообразие от следните храни:

Пресни плодове и зеленчуци.

Здравословни въглехидрати - като картофи и пълнозърнести сортове ориз, хляб и тестени изделия.

Храни, богати на протеини - като месо, пиле, яйца, варива, леща и соеви хапки.

Млечни храни - мляко, прясно сирене, извара, кисело мляко.

Въпреки че се нуждаете от много различни хранителни вещества, за да поддържате себе си и бебето здрави през първия триместър трябва да наблягате най-вече на:

Фолиева киселина

Вашият лекар ще ви даде добавка с фолиева киселина при първата ви среща, но вие също трябва да ядете храни, богати на фолат. Диета, богата на фолат, е чудесна за развиващата се нервна система на бебето. Тя предпазва от заболявания като спина бифида и цепнато небце.

Желязо

Трябва да ядете много храни, богати на желязо през цялата бременност, така че кръвта ви да може ефективно да пренася кислород в тялото. В противен случай може да развиете желязодефицитна анемия, която да причини проблеми на вас и вашето растящо бебе.

Витамин B6

Ако чувствате гадене, храни, богати на витамин B6, могат да помогнат. Той е важно вещество, тъй като ни помага да използваме и съхраняваме енергия от храните. Също така укрепва имунната система и насърчава растежа на червените кръвни клетки.

Вероятно ще чуете много съвети за това какво не е безопасно да ядете и пиете по време на бременност. Но в действителност има само няколко неща, които са наистина опасни за вас на този етап.

Алкохол

Няма начин да разберете какво количество алкохол е безопасен за бременни жени, така че е най-добре да го избягвате напълно. През първия триместър той може да увеличи риска от спонтанен аборт.

Кофеин

Кофеинът, съдържащ се в чая, кафето и някои безалкохолни напитки, преминава през плацентата, за да достигне до вашето бебе. Приемът на повече от препоръчителното количество може да навреди на плода

Сурова, недостатъчно обработена невегетарианска храна

Суровите или недостатъчно обработени меса може да съдържат паразит, който причинява токсоплазмоза - заболяване, което е вероятно да доведе до усложнения при бременност и раждане.

Яйца

Суровите и недостатъчно сготвени яйца могат да причинят хранително отравяне със салмонела, което да изложи здравето ви на риск.

Риба и морски дарове

Някои видове риба съдържат опасни нива на живак, които могат да повлияят на нервната система на вашето бебе. Суровите морски дарове са непрепоръчителни.

Черен дроб и чернодробни продукти

Черният дроб може да съдържа големи количества ретинол, животинската форма на Витамин А. Твърде много от него може да бъде вреден за вашето растящо бебе.

Непастьоризирано мляко и сирене

Непастьоризираното мляко и сирене, както и сирената, узрели с плесен, могат да съдържат опасна бактерия, наречена листерия.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Кои храни са добри източници на фолиева киселина?

Зелени и листни зеленчуци като спанак, листа от сминдух, листа от горчица, репички, листа от броколи, горчива кратуна, кратуна и дамски пръст/бамя (бхинди).

Бобови растения - червена леща, боб, соеви зърна, грах.

Плодове - нар, гуава, авокадо, портокали, сладък лайм, ягоди.

Обогатена зърнена закуска и зърнени храни - пълнозърнести люспи, овес, корнфлейкс.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ