Напишете дума/думи за търсене

Не се изкушавайте да хапвате като "за двама"

Противно на общоприетото схващане, бременните жени всъщност се нуждаят от изненадващо малко допълнителни калории всеки ден.

Неизбежната ежедневна умора може да ви накара лесно да се изкушите от нещо сладко. Ограничавайте лакомствата до минимум и залагайте основно на храни с бавно освобождаване на въглехидрати, които да ви дават повече от необходимата енергия през целия ден.

В допълнение към здравословното хранене, бременните също така трябва ежедневно допълнително да приемат пренатални витамини, за да си осигурят част от хранителните вещества, които иначе е трудно ще се набавят само от храни, като фолиева киселина, желязо и цинк.

Храни, които да отбягвате:

Риби с високи нива на живак

Морските дарове като риба меч, акула, кралска скумрия, атлантически големоглав и др. са с високо съдържание на метилов живак и трябва да се избягват по време на бременност. Метил живакът е токсичен химикал, който може да премине през плацентата на плода и може да бъде вреден за мозъка, бъбреците и нервната система на нероденото бебе.

Непастьоризирани храни

Бременните жени са изложени на висок риск да се разболеят от два различни вида хранителни отравяния: листериоза, причинена от бактерията Listeria, и токсоплазмоза, инфекция, причинена от паразит.

Инфекцията с листерия може да причини спонтанен аборт, мъртво раждане или преждевременно раждане. За да избегнете листериоза, трябва да избягвате следните храни по време на бременност:

Непастеризирано (сурово) мляко и храни, приготвени от него като Фета, Бри, Камамбер, синьо френско сирене и др. Пастьоризацията включва нагряване на продукта до висока температура, за да убият вредните бактерии, които могат да се съдържат в него.

Сурови кренвирши и наденици, предварително нарязани меса.

Непастьоризирани продукти за мазане – пастети, сирена, майонеза и други.

Сурово месо

Майката може да предаде инфекция с токсоплазма върху бебето си, което може да доведе до проблеми като слепота и умствено увреждане по-късно в живота. За да се предотврати подобна инфекция, препоръчва се да се избягват следните храни по време на бременност:

Сурови или полусурови необработени меса

Сурова риба, като суши, севиче и карпачо

Сурови или недосготвени миди и стриди

Сурови или недосготвени (рохки) яйца

Храни, съдържащи недосготвени или сурови яйца, като сурово тесто за бисквитки, тирамису, шоколадов мус, домашен сладолед и други

Сурови или недосготвени кълнове

Непастьоризиран сок или сайдер

Алкохол

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Органите за обществено здраве по целия свят постепенно намаляват максималното допустимо количество алкохол, което една жена може да приема всяка седмица.

Черният дроб на плода не може да преработва толкова ефективно алкохола, както този на възрастен. Редовната консумация на алкохол може сериозно да подкопае развитието на бебето. Повечето лекари съветват бременните майки да избягват напълно алкохола.

Честата му консумация по време на бременността може да навреди както на майката, така и на бебето. Съществува риск бебето да развие Фетален алкохолен синдром, състояние, което може да включва в себе си физически проблеми, както и затруднения в обучението и поведението на детето в по-късен етап от неговото развитие.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ