Напишете дума/думи за търсене

Кога отбиването е най-трудно?

Световната здравна организация препоръчва бебетата да бъдат изключително кърмени през първите 6 месеца от живота си.

Кърмата е безспорно най-подходящата храна за бебето, която му предоставя не само оптимално балансирани хранителни вещества, но и уникална имунна защита. Добре е отбиването в тази възраст да бъде последната стъпка, след като всички други опции са изчерпани.

Когато това е неизбежно, отбиването на бебето ще бъде процес на заменяне на кърмата с донорска кърма или мляко за кърмачета. Най-честите затруднения, които майките срещат в тази ситуация, са нежелание за хранене от шише и съпротива срещу вкуса на новото мляко (когато става дума за мляко за кърмачета). За справянето с тях могат да се използват различни подходи:

Ако бебето ви отказва да се храни с шише, може да опитате в началото да предлагате кърма от шише – така познатият вкус на кърмата може да привлече бебето към новия начин на хранене.

Експериментирането с различни накрайници понякога също помага да намерите „вашия” вид.

Възможно е храненето с шише да минава по-лесно, ако се разхождате, догато храните бебето. Решение е също и някой друг да нахрани бебето с шише първите няколко пъти – ако то може да помирише вас и кърмата ви, е възможно това да го разстройва и храненето ще бъде по-трудно.

Опитайте съвсем различна обстановка за хранене (в друга стая, навън, ако времето го позволява) – така бебето ще си изгради нов модел на хранене и може по-лесно да свикне с промяната.

Различната поза също може да помогне – може да пробвате дали детето ще приеме шишето по-лесно, ако седи в столче/шезлонг срещу вас, а не гушнато като за кърмене. Когато обаче детето свикне с шишето, е важно да продължавате да го прегръщате като за кърмене – физическият контакт с вас продължава да е насъщно необходим за детето.

Спорно е да се каже дали бебето трябва да е много гладно, за да приеме шишето (с недеждата, че гладът ще го принуди да се нахрани). Със сигурност ще ви бъде много трудно да държите бебето си гладно часове наред, само и само да го нахраните с шише – това ще доведе до излишен стрес и за вас, и за бебето, и може още повече да влоши ситуацията. По-добре опитвайте, когато детето е спокойно, с интерес за хранене, но не прегладняло.

Както и да храните бебето (или ваш заместник, ако отсъствате), е важно да запазите близкия контакт с него по време на хранене – нека и сега бебето да бъде гушнато и усеща близостта ви. Тези моменти, освен изпълнени с много нежност, са и важен стимул за развитието на детето.

Бебе от 6 до 12 месеца

Щом сте кърмили вашето бебе през първите 6 месеца на неговия живот, вие сте осигурили много добър и задравословен старт на неговото хранене. Пътят към твърдите храни обаче едва сега започва и за известен период (който може да продължи до годинката), млякото ще остане много важен източник на калории и хранителни вещества за вашето дете. Освен това, порасналото бебе започва да става все по-подвижно, да достига все повече различни предмети (или пода) и много от тях се озовават в устата му. Ето защо кърмата ще продължи да има много важна роля в неговото израстване – както като храна, така и като защитник срещу бактерии и вируси от околната среда. За това си струва да премислите отново възможността да продължите кърменето на вашето бебе.

Ако отбиването е финалното ви решение, е добре да имате предвид, че във възрастта от 6 до 12 месеца отбиването включва както захранване с твърди храни, така и заместване на млечните хранения с мляко за кърмачета. Не забравяйте, че много деца в тази възраст си остават предимно „експериментатори” по време на хранене и буквално опитват по няколко лъжички и едва по-късно стават истински „консуматори”, които съумяват да се нахранят. За това е важно да следите млечните хранения на вашето дете.

На тази възраст е възможно да предлагате мляко на вашето дете както с шише с биберон, така и с чашка. Ако бебето използва шише с биберон, едва ли ще ви бъде трудно да му предлагате и млякото по този начин. Но ако то не е свикнало с шише, може те да опитате да го въведете с някои от техниките, описани в първата част (отбиване на бебе до 6 месеца). Ако бебето е достатъчно голямо, за да се справя добре с чашката, можете директно да преминете към този начин на хранене.

Дете от 1 до 3 години

Повечето майки са на мнение, че началото на този период (от 1 до 2 години) е най-труден за отбиване, тъй като детето все още изпитва силна нужда от „бебешката” привързаност към мама и към кърменето и няма добре развити компенсаторни механизми за близост, утеха и комфорт. Това в никакъв случай не значи, че няма да можете да отбиете своето дете – просто това може да отнеме повече време или усилия от ваша страна. Добре е да се подготвите и заредите с много търпение, нежност и изобретателност.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ