Напишете дума/думи за търсене

Как детето да спи по-добре през нощтa

Повечето малчугани имат навици, които не се променят много, без значение колко се стараете да въведете идеалното време за лягане.

Това е така, защото гените определят дали ще бъдем ранни или нощни птици. Едни стават рано, дори ако ги сложите в леглото по-късно, а други обикновено няма да заспят, докато организмът им не е готов. Разберете от какво количество сън се нуждае детето ви, за да се събуди бодро и това ще ви помогне да определите подходящо време за лягане.

Позволете на детето си да регулира собствения си режим. Вашата работа като родител е да слагате малчуганите в леглото, не да ги карате насила да заспят. Ако на детето не му се спи, позволете му да почете книжка на приглушена светлина. Но не правете компромис с времето за ставане.

Определете време за събуждане и го спазвайте

Оставянето на детето ви да спи до по-късно през почивните дни и празниците е благородна постъпка, която обаче може да ви докара дълги безсънни нощи след това.

Няколкото допълнителни часа сън ще повлияят на детето като часова разлика при пътуване, което ще затрудни тялото му да чувства умора преди лягане. Затова поддържайте времето за лягане и това за ставане по един и същ начин всеки ден в рамките на до час разлика.

Превърнете лягането в рутинен ритуал

Създаването на навик за лягане ще отнеме вечерния стрес както при родителите, така и при детето. Лягането по едно и също време всеки ден дава на децата чувство за сигурност и безопасност. Когато наближи време за сън, може родителите и децата да се облекат с пижами, за да се създаде подходяща асоциация.

Рутинните процедури са особено важни за кърмачетата, малките деца и тези в предучилищна възраст. Правете конкретни неща преди лягане, като например къпане и четене на книжка, които да дадат сигнал към детето си какво следва. Не след дълго вашите сигнали ще действат безотказно и на детето ще му се приспива по едно и също време.

Добра идея е да започнете с ритуала за сън 15-30 минути преди началото на обичайната процедура за миене на зъбите преди лягане. Добре е да изключите телевизора, да пуснете успокояваща музика, да заглушите светлините, да говорите по-меко и дори да се движите по-бавно. Детето ви ще приеме всички тези фини промени като знак, че времето за лягане наближава.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Изключвайте всички електронни устройства

Направете вечерите тихи и спокойни. Изключете телевизора, компютъра и другите екрани най-малко един час преди лягане. Най-добре е детето да не играе на компютър, таблет или телефон два часа преди сън. Тези дейности стимулират мозъка и могат да попречат на заспиването или да направят съня неспокоен.

Разрешаването на телевизорите и компютрите в детската стая дава възможност за отвличане на вниманието, което няма да можете да контролирате, когато оставите детето само. Всички електронни устройства трябва да са изключени преди лягане. Телефонът и таблетът също нямат място в спалнята през нощта.

Изследванията показват, че светлината от телевизионен екран, телефон или компютър може да повлияе на производството на хормона мелатонин. Мелатонинът е важна част от цикъла сън-събуждане. Когато нивата на мелатонин са най-високи, повечето хора са сънливи и готови за спане. Дори само половин час стоене пред екрана преди сън може да държи детето ви будно в продължение на още няколко часа.

Осигурявайте физическа активност на детето

Уверете се, че детето ви редовно се упражнява и изразходва своята енергия. Важно е да е физически активно през деня, което ще му помогне да заспи по-лесно вечер. Движението създава радост и приятна умора, докато обездвижването може да доведе до депресивни състояния и дори физически проблеми. Все пак е добре да ограничите времето за активна игра до три часа преди сън.

Давайте на своето дете лека вечерна закуска

Избягвайте храни и напитки, съдържащи захар и кофеин най-малко три часа преди лягане. Ако детето ви поиска нещо преди сън, дайте му чаша топло мляко и плод или здравословни бисквити. Не е добре да е преяло преди сън, но още по-лошо е да чувства глад, който ще му попречи да заспи. За своя растеж мъниците се нуждаят от повече от три хранения дневно и една лека вечерна закуска.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ