Напишете дума/думи за търсене

Как се формира вкусът на детето?

През 1928 година Клара Дейвис извършва най-знаменития и мащабен експеримент на столетието в областта на хранителните диети. В продължение на 6 години тя наблюдава деца на възраст от 6 до 11 месеца.

Малчуганите са отглеждани в специална детска градина, организирана за целите на това изследване. В него участват деца на самотни майки, които не са в състояние да се грижат и да ги издържат, деца на майки-тийнейджърки, плод на нежелана бременност. Повечето от тях страдат от анемия, имат поднормено тегло, рахит и други разстройства. Всяко изядено парченце храна, всяко приемане на даден продукт, се записват в хранителния дневник на детето в продължение на 6 години.

Храната просто се предлага, без да бъде назовавана. Сервирана е. На онези, които все още не могат да ходят, не се предлага активно, а само след проявен интерес към нея от страна на детето. Малчуганите, които вече могат да ходят, отиват безпрепятствено до храната и избират колко и каква храна искат. Предлаганата е абсолютно натурална и всеки вид е монопродукт, не се смесват продукти.

Защо? За да е сигурно, че детето е избрало точно определен продукт, а не е взело храната заради един от компонентите в ястието. Затова там присъстват зърнени храни, но не се предлага хляб. Всички видове са безсолни, солта е оставена отстрани. Сред предложените продукти има зеленчуци, плодове, няколко вида месо, трици и зърнени храни, мляко и млечно-кисели продукти.

Първото откритие е, че децата приемат неравномерно количество калории в продължение на денонощие, седмица, месец. В един от дните изяждат двойна норма, в друг ден не стигат дори половината. В някои дни се засищат с голям обем нискокалорични продукти, в други – с малък обем висококалорични продукти.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Нито един от стиловете на хранене на всеки от малките участници в експеримента по никакъв начин не следва нормите на хранене, разработени от Института по педиатрия за тяхната възраст. Нито един хранителен режим не прилича на останалите. Децата избират на пръв поглед несъвместими продукти. Според проучванията, в сравнение със статистиката от другите детски градини, в тази децата малко и рядко боледуват, напълно отсъстват запек, повръщане и разстройство. Тези деца прекарват грипа леко и се възстановяват бързо.

Участниците в експеримента са подлагани на редовни и подробни медицински изследвания. Техният хемоглобин е в норма, както и другите показатели. Не се наблюдава нито слабост, нито затлъстяване.

Всичко това е заради храната, по-точно интуитивните настройки на тялото, които позволяват да се избере тъкмо този тип храна, която в този момент е най-необходима за организма. Децата не са получавали никакви витамини и добавки.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ