Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да знаем за кърмаческия период?

Кърмаческата възраст и периодът на ранното детство се характеризират с повишени и бързо променящи се потребности от енергия и хранителни вещества поради ускорената основна обмяна, интензивния растеж, относително голямата телесна повърхност и повишената двигателна активност.

През кърмаческия период (от 0 до 11 месеца и 30 дни) децата удвояват ръста и утрояват теглото си от раждането, което определя високите потребности от енергия на килограм телесна маса. Среднодневните енергийни потребности на кърмачето са 3-4 пъти по-високи от тези на възрастния индивид.

Задоволяването на енергийните потребности през първите месеци от живота се осъществява от майчиното мляко, което постепено преминава от коластра към кърма. Коластрата е единствената храна, която получава кърмачето през първите няколко дни след раждането. Съдържа всички хранителни вещества и енергия, необходими за растежа, развитието, здравето и адаптацията на новороденото към обкръжаващата го среда.

Съществена особеност на кърмаческия период е преминаването от една единствена храна – кърма (мляко за кърмачета) към голямо многообразие от храни.

Периодът на захранване на кърмачето е свързан с риск за недохранване, защото захранващите храни често нямат необходимата хранителна стойност, дават се твърде рано или твърде късно, в недостатъчно количество или с недостатъчна честота.

Захранващите храни трябва да имат висока енергийна плътност, което означава да съдържат голямо количество енергия на грам храна. Енергийната плътност на кърмата е висока. Ако захранващите храни са с по-висока енергийна плътност, е необходимо по-малко количество храна, за да задоволи потребностите на кърмачето. Aко те са с по-ниска плътност е необходимо по-голямо количество храна. Течните храни са с ниска енергийна плътност (0,3 ккал/г), което означава, че при приготвянето и предлагането в тази възраст е необходимо да се отчита обемът на стомахчето на детето, който е средно 30 мл/кг телесна маса.

След 1-годишна възраст хранителните продукти и напитките са основен източник на необходимата енергия за малкото дете. Излишните количества от приетата енергия се натрупват в тялото като запаси под формата на мазнини.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Продължителният свръхприем на енергия води до наднормено тегло. Обратно, недостатъчният прием на енергия, който обикновено се придружава от дефицитен прием и на белтък, води до поднормено тегло, изоставане в растежа, по-висока заболеваемост от инфекциозни заболявания, а в по-тежки случаи и до специфични заболявания.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ