Напишете дума/думи за търсене

Кои са първите признаци на никнещи зъбки?

Всички бебета са различни и всяка стъпка от тяхното развитие не започва по едно и също време.

Никненето на зъбките не е изключение. При някои деца първото зъбче може да се появи още през третия месец, а при други - на първата годинка, но като цяло млечните зъби излизат около шестия месец от раждането и първо са долните централни резци.

По ирония на съдбата обикновено никненето на зъбките започва точно тогава, когато повечето родители са установили някаква рутина по въпроса със съня на своето бебе. Новото събитие определено оказва влияние върху съня на детето и съответно ние трябва да бъдем подготвени и да знаем какво е необходимо да направим, за да намалим отрицателния ефект от тези симптоми.

Подути или зачервени венци

За да намалите болката от зачервените и възпалени венци ви предлагаме да замразите утешител и след това да го дадете на бебето си. Децата слагат всичко в устата си, когато имат раздразнени венци и съответно започнат ли да дъвчат утешителя, студеният материал, от който е направен, действа успокояващо на венците. Можете да намерите разнообразни видове чесалки за замразяване в търговската мрежа.

Често подсичане

Много често, когато на малките бебета им никнат зъбки, те се подсичат и получават обриви. Това явление все още не е научно обяснено, но е факт. За да намалите риска от такова подсичане и да предпазите съня на бебето си трябва често да проверявате дали памперсът му не е пълен и задължително да използвате крем, който да облекчава сърбежите и болките от обрива.

Променете менюто на детето

Когато зъбките на вашето бебе започнат да растат, е добре да промените храните, които му давате. Важно е да увеличите приема на охладени продукти - като кисело мляко и пюрета и също така да предлагате много вода, за да избегнете обезводняването, защото много голяма част от бебетата отделят много слюнка в този период.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Раздразненост и нервност през нощта

Никнещите зъбки правят мъниците нервни и раздразнителни, особено през нощта. За това се налага често да проверявате дали не са вдигнали температура. Това може да стане, като ги докоснете по коремчето, гърба или врата, но не и по ръчичките и крачетата, защото обикновено те са по хладни и това е нормално. Ако кожата на детето ви е прекалено топла или се е изпотило, е добре да махнете един слой от завивките или от дрешките, с които е облечено. 

Ако все пак имате някакви определени традиции, които спазвате преди лягане, недейте да ги променяте, но знайте, че няма нищо лошо в това да се опитате да успокоите детето си в периода на никнене на зъбки и да се опитвате да му осигурите нужния комфорт. И не забравяйте, това е само период, който след време ще отшуми.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ