Напишете дума/думи за търсене

Отоците през бременността може да са признак на прееклампсия

По време на 9-те месеца се осъществява засилен натиск върху стените на кръвоносните съдове. По този начин течностите проникват в околните тъкани. От този процес се появява подуване.

Увеличеният размер на матката е допълнителен фактор. Когато плодът расте, като естествен процес, матката също увеличава своя размер. Това води до компресия на кръвоносните съдове, които преминават през таза. Следователно кръвта се връща от краката към сърцето и белите дробове.

Когато вените са компресирани, не може да се осигури свободен приток на кръв и по този начин се получават отоци към ходилата. Храненето също оказва влияние и най-вече протеинът. Бъдещите майки често имат дефицит на протеин, тъй като голяма част отива за изграждането на мускули и кости за бебето.

Има ситуации, в които не е добре да се подценява подуването, защото това може да са симптоми, които не са за пренебрегване. Ако подуването не изчезва, а дори се увеличава, е време да отидете на лекар и да не оставяте нищо на случайността. Болката и дискомфортът могат да бъдат придружени от възпаление на вените или тяхното запушване, т.е. емболия, което е много сериозно състояние, застрашаващо както майката, така и плода. Почти всяка бременна жена страда от подуване не само на краката и ръцете, но на това състояние трябва да се обърне особено внимание, ако е придружено от високо кръвно налягане.

Ако се развие подуване по цялата дължина на крайниците, корема или лицето, се свържете със лекаря си. Отоците е възможно да са симптоми на прееклампсия. Близо 5% от всички бременни страдат от нея. Особено засегнати са тези с многоплодна бременност. Заболяването обикновено се проявява в последния триместър. Ненавременната намеса води до тежки увреждания на майчините клетки, мозъка и други органи, отговарящи на кръвта в тялото на жената без адекватно обогатяване с кислород.

Най-сериозният проблем е така наречената еклампсия, което може да доведе до загуба на съзнание и конвулсии. Това усложнение застрашава живота както на бременната, така и на детето, а единственото решение е цезарово сечение.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Как можете да си помогнете при подуване

Отоците по време на бременност се характеризират с това, че се образуват симетрично на двата крайника, отшумяват сутрин и състоянието им се влошава отново през деня. Добре е да избягвате дългото седене, престоя в топли помещения през лятото, носенето на тесни дрехи, кръстосването на краката.

При отоците ще помогне студ. Опитайте хладни компреси, почивайте с крака в повдигнато положение и правете масаж на ръцете и краката, който ще раздвижи натрупаната течност от подкожната тъкан. Приемът на течности и намаляването на солта в диетата са много важни.

При борба с отоците също така се препоръчва носенето на компресионни чорапи и допълването на протеини в диетата. Добрата новина е, че отоците ще бъдат в миналото скоро, след като гушнете бебето си за първи път.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ